Hästvirus

Häst som ligger ner

"Abortviruset" har orsakat 17 dödsfall i världen och ett allmänt tävlingsstopp i Sverige. Bild: TT

Publicerad: 22 mars, 2021 15:32
Abortviruset är en skräck för ridsporten - "Vi tar det säkra före det osäkra"

Hästar i karantän, tävlingsstopp och oroliga ryttare. Så ser ridsportvärlden ut när fall av det fruktade EHV-1 viruset, även kallat ”abortvirus” fortsätter att sprida sig i världen och Sverige.

I februari skedde ett stort utbrott av EHV-1 på de internationella hopptävlingarna i spanska Valencia. Antalet är stort,  det är oklart exakt hur många hästar som har insjuknat, men det bekräftade dödstalet är i nuläget 17. Av de 31 svenska hästarna som befann sig på plats har endast sju ännu fått komma tillbaka till Sverige.

Viruset har spridit sig över världen, och så även i Sverige, två fall har bland annat bekräftats på en gård i Halmstad.

Tävlingsstopp

Som följd måste alla hästar som varit på tävlingar utomlands sättas i karantän och anmälningsplikt gäller vid misstanke om smitta. Ett totalt tävlingsstopp har utfärdats över hela landet av Svenska ridsportförbundet som ska gälla till 11 april, detta efter en stark rekommendation från FEI till alla europeiska nationer att ställa in sina tävlingar. Något som innebär att bland annat de årliga tävlingarna på Gothenburg Horse Show, med bland annat årets världscupfinaler, blir inställt i år.

Sveriges tredje största ungdomsidrott

Det är dock inte bara elitryttarna och de stora tävlingarna som påverkas av spridningen av EHV-1 viruset. Ridsporten är Sveriges tredje största ungdomsidrott, en av de utövare som drabbats är Lisen Allberg. Hon bor strax utanför Varberg, är 18 år gammal och rider dressyr på FEI nivå med sin D-ponny Cencessa.

Lisen Allberg med sin häst Cencessa i hagen

Lisen Allberg och sin häst Cencessa som nyligen blev utsedd till ”Årets arab” för tredje året i rad.

— Våra hästar har inte fått vara i kontakt med några andra hästar, vi åker i princip ingenstans nu. Vi är väldigt försiktiga och rädda för att få det. I och med att det är neurologiskt, så känns väldigt läskigt, säger Lisen.

Lisen berättar att hon normalt sett brukar tävla vid den här tiden av året, men poängterar att det inte är bristen på att få tävla som påverkar hennes idrottande mest.

— Jag vet att tränare håller i gång just nu, men vi vågar inte ens åka och träna faktiskt. Vi tar det säkra före det osäkra. Jag vet att det finns appar där man kan träna online, det är något jag har funderat på att testa, för det blir svårt att fortsätta utvecklas här hemma själv. Jag håller i gång, men man kommer till slut till en punkt där man måste få hjälp för att komma vidare, säger Lisen, samtidigt som en av hennes hästar kommer fram till henne i hagen.

Hästarnas välfärd måste alltid vara vår högsta prioritet.

Ulf Brömster, ordförande för Svenska Ridsportförbundet förklarar att även om smittspridningen i Sverige för närvarande inte har brett ut sig så kan läget ändras väldigt fort.
— Vi har sagt det förut och säger det igen – det här är inte på förekommen anledning, utan för att förekomma. Hästarnas välfärd måste alltid vara vår högsta prioritet, säger Ulf Brömster.

Varning för starka bilder

I klippet syns en häst som inte kan resa sig, till följd av neurologisk förlamning av EHV-1.

 

Vad EHV-1 är:

Viruset som angriper hästar förekommer i lägre utsträckning varje år i alla länder, men aldrig tidigare i den skalan som vi ser nu. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen som orsakar allvarliga förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen, som vi nu ser ett stort utbrott av i världen.

 

Detta ska du som hästägare göra:

 

  • Använda handtvätt och handdesinfektion, byt kläder före och efter kontakt med andra hästar.
  • Kontrollera hästens temperatur dagligen. Då får du en snabb indikation på om något förändrats i hästens hälsa.
  • Glöm inte munkontrollen vid daglig visitation.
  • Om en ny häst kommer till stallet, sätt denna i karantän.
  • Undvik kontakt med andra hästar.