Hästarna intar Göteborg – då försöker försvaret locka tjejer

Tova Condrup, Marinbasen i Karlskrona, och Matilda Leander, Göta ingenjörregemente i Eksjö, har bägge varit yrkesinformatörer i cirka ett år. Deras arbetsuppgift är att representera Försvarsmakten och möta allmänhetens frågor på mässor, skolor och liknande evenemang.

Publicerad: 8 mars, 2024 11:22
Hästarna intar Göteborg – då försöker försvaret locka tjejer

Över 75 000 människor besökte årets Göteborgs horseshow och tillhörande mässa.

Bland montrar med ridutrustning, hjälmar och hästfoder fanns Försvarsmakten, som inte bara var där för att visa upp sig.

– Det är ett mansdominerat yrke och vi vill få in fler tjejer, säger Tova Condrup, yrkesinformatör.

Lördagseftermiddag. Tusentals besökare flödar in och ut genom dörrarna till Svenska mässan. Flera bär på stora påsar fyllda med nyinköpta ridprylar. Inne bland alla montrar är det svårt att röra sig framåt. Det blir lätt stopp i de smala korridorerna, när någon ska stanna för att titta på något eller prata med en utställare. Längst in i lokalen är det knappast lugnare. Många lockas till Försvarsmaktens monter, som är stor i jämförelse med intilliggande. Här finns hundar att klappa, tävlingar att vinna och diverse andra aktiviteter. En kvinna i grön militäruniform sneglar ner på tidtagaruret hon håller i handen.

 

– Nu har ni stått i tre minuter, säger hon.

 

Längs med en grå vägg står ett gäng tjejer i jägarvila (här hästifierat och kallat för “ryttarvila”). Lyckas de stå i fem minuter vinner de ett pris.

 

En stund senare kliver kollegorna Tova Condrup och Matilda Leander på sitt eftermiddagspass. De är inne på sin tredje arbetsdag på mässan Eurohorse, en del av Göteborgs horseshow. Som yrkesinformatörer är deras uppgift att svara på besökarnas frågor och att vara ett ansikte utåt för Försvarsmakten.

– Egentligen är det här inte ett rekryterande event. Det gör vi mot de som är 16-18 år. Här handlar det mer om att informera och finnas tillgängliga för de som ska mönstra. Vi svarar på frågor om mönstring och om olika befattningar, berättar Tova Condrup, och fortsätter:

– Och sen så kanske ge lite lugn till vissa individer. Det är så mycket i omvärlden just nu.

Tova och Matilda ser en oro bland ungdomar på sociala medier. Därför tycker kollegorna att det känns viktigt att stå på sådana här event, där människor som kanske annars inte möter Försvarsmakten får en chans att göra det.

Försvarets kontrakt med svensk ridsport är en av anledningarna till att de har en monter på en hästmässa. Men det finns även en förhoppning om att locka fler tjejer till organisationen, som växer sig allt större. Nästa år ska antalet värnpliktiga ha fördubblats sedan återinförandet av värnplikten 2018, då cirka 4 000 personer gjorde militär grundutbildning, GU. Och det finns ett tydligt mål för 2022-2024 att andelen kvinnor som slutfört GU ska vara 21-22 procent. Det är en sex procentenheters ökning jämfört med utfallet för fyra år sedan, då 15 procent av de värnpliktiga kvinnorna fullföljde sin militära utbildning.

– Vi pratar hela tiden om att vi har en väldigt bred kompetens i Försvarsmakten, med många olika befattningar. Och då måste vi ha det jämnt könsfördelat. Det blir en mångfald och bredare kompetens, ju fler olika personer man har, säger Matilda.

 

En klar majoritet av Försvarsmaktens yrkes- och skolinformatörer är inte män. Det tror Tova kan signalera att det finns plats även för tjejer inom det militära.

– Vi är en minoritet i Försvarsmakten. Det är ett mansdominerat yrke, och det är inget vi sticker under stolen med. Vi vill få in fler tjejer. När vi står på sådana här event kan vi visa att “Du kan också”, säger hon.

 

En bit bort står Isa Kjellander tillsammans med några kompisar. Hon är egentligen på mässan på grund av sitt hästintresse, men har passat på att stanna till vid Försvarsmaktens monter för att ställa lite frågor. Hon tycker det är bra att de finns med som utställare.

– Det är skönt att få ett ansikte på organisationen och se människan. Det är lättare att prata med dem när de står så här, säger hon.

Isa skiftar från den ena foten till den andra. Hon har fastnat bredvid stationen med jägarvila och lyssnar nu uppmärksammat på två unga, kvinnliga militärer. 19-åringen undrar hur fysiskt krävande mönstringen och de olika befattningarna är. Hon vill bli jägarsoldat.

– Jag funderar på att söka till försvaret och göra lumpen. Men först måste jag nog träna lite. Jag vill inte gå dit och inte klara av mönstringen.

 

Könsfördelningen i Försvarsmakten

Andel kvinnor per personalkategori och utbildning 2022

Påbörjat GU: 24 procent

Påbörjat OP (Officersprogrammet): 23 procent

Påbörjat SOU (Specialistofficersprogrammet): 22 procent

OFF/K (Officerare): 9 procent

SO/K  (Specialistofficerare): 9 procent

CVAT (Civilanställda): 39 procent

GSS/K (Kontinuerligt anställda gruppbefäl, soldater och sjömän): 17 procent

GSS/T (Deltidsanställda gruppbefäl, soldater och sjömän): 13 procent

Källa: Försvarsmaktens årsredovisning 2022