Gräsbrandssäsongen, risk för gräsbrand, tips

Grillning på engångsgrill i vårvärmen.

I försommarvärme och sol från klarblå himmel är det många som vill grilla. Men det gäller att se upp - risken för gräsbränder är stor. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Publicerad: 5 mars, 2024 13:40
Gräsbrandssäsongen är här

Räddningstjänsten för Västra Götaland har gått ut med att gräsbrandssäsongen är här. Detta är vad du kan göra för att undvika att själv starta en brand utomhus.

Nu har vårsolen börjat titta fram och det kan komma att påverka brandrisken för Västra Götalands kommuner. När gräset till följd av soligt väder börjar torka ut, fattar det eld mycket snabbare. Räddningstjänsten har gått ut med flera råd för dig som vill elda utomhus i vår.

 

Kolla vad som gäller i din kommun

Respektive kommuner har egna regler för eldning. Det är viktigt att ta reda på vad din kommun har gått ut med för riktlinjer kring eldning. Oftast får man inte elda i tätbebyggda områden, men det kan finnas undantag.

 

Se till att kunna släcka elden

Det är viktigt att alltid hålla elden under uppsikt och att ha vatten tillgängligt för att kunna släcka elden. Räddningstjänsten tipsar om att hälla vatten runt området som du eldar på för att förebygga spridning av elden. Om elden sprider sig tipsar räddningstjänsten att försöka styra spridningen med en brandsäker kratta. Undvik att elda på eftermiddagen eftersom morgonfukten i gräset då har hunnit torka bort.

 

Ha någon med dig när du eldar

Det är lättare att få stopp på en eld om man är flera personer. Om elden sprider sig samtidigt som du eldar ensam kan det vara svårare att få stopp på den. Ha alltid mobil med om du skulle behöva larma räddningscentralen.

 

Elda inte när det blåser

Elden sprider sig genom vind. Vädret kan skifta på bara några minuter och därför är det viktigt att hålla koll på hur vädret kommer att vara när du ska elda. SMHI och MSB har riktlinjer för eldning efter väder.

 

Skapa inte oro i onödan

Eldning efter solnedgång kan tolkas som en brand hos andra i närområdet. Det kan leda till att räddningstjänsten larmas i onödan.