Göteborgslagen tvingas flytta matcher från Gamla Ullevi

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Bild på Gamla Ullevi tagen från läktaren. På bilden är inklippt GAIS, IFK Göteborg och Örgrytes loggor.

Foto Adam Ihse, TT. Bilden är ett montage.

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:21
Göteborgslagen tvingas flytta matcher från Ullevi

Hybridgräset på Gamla Ullevi måste hålla hög standard till finalen i damernas Champions League som ska spelas där den sextonde maj. Göteborgslagen tvingas därför flytta flera av sina första matcher i Allsvenskan till en annan arena. 

Damernas Champions League är i full gång och igår spelades de första kvartsfinalerna. Lagen som är kvar i turneringen är Vfl Wolfsburg, Chelsea, Olympique Lyonnais, PSG, Manchester City, FC Barcelona, Rosengård och Bayern München.

Den sextonde maj kommer en final mellan två av dessa lag spelas på Gamla Ullevi i Göteborg. Till den här typen av matcher är det högre krav från UEFA på att arenan håller bra kvalitet. Därför måste arenans hybridgräsmatta vara i bra skick till dess att finalen ska spelas. Detta medför att GAIS, IFK Göteborg och Örgryte IS som spelar sina hemmamatcher på Gamla Ullevi med största sannolikhet måste flytta vissa matcher till en annan arena, enligt Göteborgs-Posten.

Sju hemmamatcher för Göteborgslagen skulle spelats på arenan innan Champions League-finalen, bland annat derbyt mellan IFK Göteborg och BK Häcken. Troligtvis kommer flera av dessa matcher flyttas antingen till Bravida Arena eller Ullevistadion, enligt GP.

– Inget är klart än. Det är en pågående dialog kring det där. Ett pusslande. Vi ska försöka lösa det så bra som möjligt efter alla önskemål. Det kan finnas en möjlighet att spela på Gamla Ullevi innan Champions League-finalen också, säger Lotta Nibell, VD på arenabolaget Got Event till Göteborgs-Posten.

Planen i dåligt skick

Hybridgräsmattan på Gamla Ullevi har länge varit dåligt på grund av att tre lag har arenan som hemmaplan. I slutet av den förra Allsvenska säsongen diskuterades det till och med att flytta de sista hemmamatcherna till en annan arena på grund av kvaliteten på gräsmattan.

GAIS klubbchef Magnus Sköldmark säger till Göteborgs-Posten att det är förståeligt att tre lag inte kan spela på en arena innan en Champions League-final.

– Om vi tittar på stora Ullevi så är det ingen som har varit på den. Den kommer vara i utmärkt skick under de första omgångarna, säger han till GP.