Göteborgarna kan tänka sig äta insekter

Framtidens mat kan bli insekter. Foto: Sakchai Lalit/TT

Publicerad: 4 maj, 2022 15:30
Göteborgarna positiva till att äta insekter

Framtidens mat kanske blir insekter, svampprotein, alger och kött och mjölk odlat i labb. Genom att ersätta animaliska livsmedel med dessa klimatsmarta alternativ kan vi minska matens påverkan på klimat samt vatten-och markanvändning med 80 procent.

Det är ingen nyhet att vi står inför stora utmaningar om vi vill stoppa den globala uppvärmningen. Det är heller ingen nyhet att det vore bra för miljön om vi minskade vår kött- och mjölkkonsumtion. Nu har forskare tagit ett nytt grepp om det de kallar för framtidens mat, som tillagas med nya metoder.

Enligt en studie från tidskriften Nature Foods, kan vi i Europa påverka klimatutvecklingen ganska drastiskt om vi äter rätt mat. Forskarna har kommit fram till att matens påverkan på klimat samt vatten-och markanvändning kan minska med hela 80 procent. För att vara med och bidra till dessa miljövinster är det bland annat insekter, alger, svampprotein och labbodlat kött som ska serveras på tallriken.

Men varför är det inte tillräckligt med växtbaserade kost som redan finns? Forskare menar att dagens kost egentligen är tillräcklig. En växtbaserad diet som exempelvis skulle innehålla mer baljväxter, skulle resultera i liknande framsteg för miljön. Däremot konstaterar man att det blir lättare och mer lockande för människor att äta miljövänligt och samtidigt näringsrikt om man har mer att välja på.

 

Så tänker göteborgarna

På bild från vänster: Emmy Paulsson, Lennart Järnbrandt, Olivia Hagman Wendin: Några av de göteborgare som svarade på frågan. Foto: Josefin Bengtsson

Det är stora omställningar som behövs göras, och frågan är om göteborgarna är villiga att äta insikter och labbodlat kött för att bidra till klimatutvecklingen?

Emmy Paulsson:

— Jag skulle nog kunna tänka mig det. Jag har testat något liknande och det var visserligen inte jättegott, men visst, jag har inget emot det. Jag gör vad jag kan för klimatet.

Lennart Järnbrandt:

— Nej jag tror inte det, mycket tveksamt.

Olivia Hagman Wendin:

— Jag är redan vegetarian jag säger nej. Jag valde att bli vegetarian för att jag moraliskt sett inte vill äta döda djur, och för att jag inte gillar smaken.

Ann-Britt Fernhall:

— Jag äter inte kött och inga insekter, så jag bidrar redan till klimatet på det viset.

Sofia Fredriksson:

— Alltså ja, kanske. Insekter tar emot lite dock, men vi alla måste ju minska på köttintaget.

Erika Johansson:

— Ja, det jag hade kunnat tänka mig. Hellre insekter än labbodlat kött i sådana fall, det känns mer naturligt med insekter. För mig behöver det inte smaka kött liksom. Det kanske skulle emot lite i början, men jag skulle kunna tänka mig att testa insekter.

Peter Dahl:

— Ja, absolut det kan jag tänka mig att göra, jag kan nog nästa äta vad som helst tror jag. Det är ju viktigt att bidra med sitt till klimatet, sen är ju frågan hur mycket just detta påverkar. Men det gäller att alla drar sitt strå till stacken, så jag kan tänka mig att äta kackerlackor och annat.