Göteborg Stad startar informationskampanj: vill motverka våld i nära relationer

Publicerad: 26 april, 2021 13:10
Göteborg Stad startar informationskampanj: vill motverka våld i nära relationer

Idag startar Göteborgs stad en informationssatsning för att motverka våld i nära relationer. Ett samhälle i kris, ekonomisk press och ångest för pandemin är bidragande faktorer till att våld i hemmet ökar. Målet är att nå ut till de som är utsatta. 

Skugga av man som misshandlar kvinna

Våld i nära relationer ökat under pandemin. Foto: TT/Anders Wiklund

Statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet, visar att antalet anmälda brott mot kvinnor i nära relationer har ökat med fyra procent första halvåret 2020, jämfört med föregående år. Även trygghetsberedningens rapport om brottslighet under pandemin visade på en markant ökning av våld i hemmet. Den tydliga ökningen av våld i nära relationer har triggat kommunerna att fortsätta stärka beredskapen för att fler kvinnor och barn kan söka skydd som följd av pandemin.

Idag startar Göteborgs stad en informationssatsning för att nå ut med budskapet att det finns hjälp och stöd till både dem som är utsatta för våld och dem som utövar det. För att nå ut till så många invånare som möjligt kommer informationen finnas på flera olika språk, och bildspelen kommer även att syntolkas. Allt material kommer också finnas på teckenspråk.

Göteborgs Stad vill utöva en bred spridning av informationen och därmed kommer satsningen involvera flera av stadens förvaltningar, bolag och även externa aktörer i Göteborg. Materialet inkluderar bildspel, kontaktkort, och två affischer. Den ena affischen riktar sig till utsatta, och den andra till dem som utövar våld i hemmet.

– Det är oerhört viktigt att nå ut med information om att det finns stöd och hjälp att få, både för dem som är utsatta och för de som utöver våldet, säger Veronica Liliedahl, Göteborg Stads samordnare för arbetet mot våld i nära relationer.

I Göteborg finns det flera verksamheter som kan ge stöd och hjälp till både de som lever med våld i nära relationer och de som är utsatta. Det finns Kriscentrum för män och Kriscentrum för kvinnor som behöver skydd eller stöd, men också för dem som behöver avsluta våldsamt beteende. Stödcentrum för brottsutsatta är en annan verksamhet som hjälper både den som varit utsatt för ett brott och den som är anhörig. Alla tre verksamheter är HBTQ-certifierade och utlovar anonymitet.

– Det är viktigt att den som lever i en våldsutsatt relation snabbt kan få kontakt med en verksamhet för att få hjälp och stöd, säger Lena Magnusson, enhetschef på Kriscentrum för kvinnor (KCK).

Orsaker till ökat våld i nära relationer

Göteborgs Stad skriver i ett pressmeddelande att de gjort en rad olika informationssatsningar om våld i nära relationer även under fjolåret. När många familjer blir isolerade på grund av pandemin ökar kontrollbehov och våld i hemmet.

– Det är själva konsekvenserna av pandemin som ökar riskerna för våld i nära relationer. Till exempel psykisk ohälsa, ekonomisk otrygghet, missbruk och arbetslöshet är riskfaktorer för våld i nära relationer och när de faktorerna ökar i vårt samhälle så ökar också riskerna för våld i nära relationer, säger Veronica Liliedahl.

Pandemins ekonomiska konsekvenser har också bidragit till att en del kvinnor inte kan undkomma våld i hemmet. Ekonomisk självständighet innebär individuell frihet, vilket ökar chanserna att klippa bandet i en våldsam relation.

– Vi vet att ekonomi och boende har stor betydelse för att lämna en sådan relation. Under pandemin är det fler som lever relativt isolerad med den våldsutövande partnern, vilket gör att det blir lättare att isolera en person när man kanske inte umgås med vänner och släkt på samma sätt som tidigare, berättar Veronica Liliedahl.

Framtida arbete

Bild från pressträff

Märta Stenevi, Morgan Johansson och Mikael Damberg på fredagens pressträff. Bilden är en skärmdump.

Den 23 april hade regeringen en digital pressträff efter partisamtal om kvinnovåld. På pressträffen deltog jämställdhetsminister Märta Stenevi, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg, som har fått i uppdrag från statsministern att intensifiera arbetet kring mäns våld mot kvinnor.

Flera förslag som kommer lämnas till Lagrådet före sommaren lades fram, bland annat skärpta straff för grov kvinnofridskränkning och att kontaktförbud lättare ska införas. Inrikesminister Mikael Damberg framlade planen på utbyggnad av polismyndigheten. Utbyggnaden kommer att innebära en ökad närvaro inom området våld mot kvinnor. 350 särskilda utredare som specificerar sig inom våld i hemmet kommer att anställas.