Gatans Lag FF Säsongspremiär

Gatans Lag FF:s trupp på Härlanda Park under första träningen för säsongen. Både dam- och herrlag står framför ett mål på en konstgräsplan.

Dam- och herrlag samlade efter första träningen i år. Foton: Isabella Alfonsi

Publicerad: 25 februari, 2021 11:01
Säsongspremiär för Gatans Lag FF

Våren börjar närma sig och fotbollssäsongen drar igång. Men det är inte bara elitlagen som sätter igång. Igår, på Härlanda Park, var det dags för Gatans Lag FF:s första träning, ett lag där det sociala arbetet i föreningen väger tyngre än matchresultaten.

Det var flera månader sedan spelarna i laget senast sågs på fotbollsplanen. På grund av den rådande pandemin har Gatans Lag FF inte kunnat ha några träningar alls sedan september förra året. Både dam- och herrlaget var samlade, och att spelarna var glada att vara tillbaka var omöjligt att missa. Förutom spelare och tränare befann sig även Philip Jansohn, verksamhetsansvarig, på plats för årets första lagsamling – han var något chockerad över hur många spelare som lyckats ta sig till premiären.

– Vi brukar behöva jobba med att få igång alla igen efter ett såhär långt avbrott, säger Jansohn.

Viktigt arbete genom fotbollen

Verksamhetschef, Philip Jansohn, på plan bakom laget som spelar i bakgrunden.

Verksamhetschef, Philip Jansohn, i början av träningen.

Gatans Lag FF är långt ifrån ett vanligt fotbollslag. Grunderna är de samma – laget tränar en till två gånger i veckan, deltar i turneringar och spelar i korpen. Det som skiljer sig från de flesta klubbarna, är spelarnas sociala situationer och det arbete föreningen gör vid sidan av planen. Gatans Lag är nämligen ett fotbollslag för hemlösa, missbrukare och andra personer som lever i socialt utanförskap. Målet för klubben är inte att vinna matcher. Det viktigaste är att besegra utanförskapet genom fotbollen och den gemenskap som skapas. Enligt verksamhetschefen Philip Jansohn är klubbens viktigaste uppgift att alltid finnas där för spelarna.

– Fotbollen är en viktig del som förenar deltagarna i föreningen. Men det viktigaste är att föreningen bildar en plats och en grund för spelarna som de alltid är välkomna till och som de kan falla tillbaka på ifall de misslyckas med någonting.

Genom föreningens trygga plats hoppas också Philip Jansohn att spelarna ska ta ytterligare steg mot en förbättrad vardag.

– Vi vill att föreningen ska bidra med motivation och styrka till att kliva in i andra världar som hjälper spelarna att komma in i samhället igen, som till exempel gå på en arbetsintervju eller söka praktik, säger Jansohn.

Tufft under pandemi

Covid-19 har haft en stor påverkan på Gatans Lag och föreningens verksamhet. Philip Jansohn menar att det har varit en tuff situation, och att pandemin främst har haft störst inverkan på individerna i laget. Föreningen har inte kunnat ha någon ordinarie verksamhet. Gemenskapen som föreningens träningar och matcher bidrar med är en av de viktigaste delarna i klubben, som på den senaste tiden uteblivit helt. Samtidigt kan klubbens målgrupp vara svår att få tag på digitalt, då inte alla har tillgång till internet genom en mobil eller dator hela tiden.

Men likt resten av samhället har även Gatans Lag fått anpassa sin verksamhet och hittat nya lösningar. Under pandemin sökte föreningen pengar från Göteborgs stad, för att kunna nå ut till sin målgrupp och försöka bevara den viktiga gemenskap som klubben bidrar med. Philip Jansohn förklarar att de under pandemin har haft extra fokus på utsatta kvinnor, och genom stödet från Göteborgs stad har de kunnat ordna smittskyddsanpassade aktiviteter.

– Det har handlat mycket om sociala aktiviteter med få deltagare, som promenader och liknande aktiviteter utomhus. I somras hade vi även ett Covid-anpassat läger för spelarna, så vi har försökt att anpassa oss så mycket det går.

Turneringar utomlands

Gatans Lag FF:s damlag under uppvärmningen igår.

En tapper damtrupp under uppvärmningen. Från vänster: Nicole, Paula, Jenny och Felizia ”Fille”.

Utöver deltagandet i Göteborgs korpenliga, deltar Gatans Lag i flera olika turneringar, både som arrangeras i Sverige, men också utomlands. Föreningen arrangerar själva en turnering med namnet Gatans Cup, som i pandemifria tider äger rum på trettonhelgen varje år. Turneringen är en prestigelös uppgörelse, där både företag och organisationer kan anmäla sig, med huvudsakligt syfte att få in pengar till föreningen. Pengar som sedan används till att finansiera arbetet med de viktiga samhällsproblem som Gatans Lag arbetar med.

Om pandemin tillåter, kommer Gatans Lag i sommar även att arrangera nordiska mästerskapen för hemlösa och andra socialt utsatta. Utöver de nordiska mästerskapen, finns det även europeiska mästerskap och ett VM för hemlösa, som Gatans Lag deltar i. Mästerskapen är en viktig motivation för spelarna, då uttagningen till laget inte görs på traditionellt vis.

– Uttagningarna görs inte beroende på vem som är bäst på att spela fotboll, utan istället hur långt spelarna har kommit i sin process utanför planen, berättar Jansohn.

VM för hemlösa, eller Homeless World Cup (HWC), arrangeras varje år sedan 2003. I turneringen deltar spelare från över 40 olika länder. Även här handlar det inte om att vinna, utan istället läggs stort fokus på socialt arbete och gemenskap. Damlaget, som på träningen bestod av endast fyra spelare, berättar om hur VM:et 2019 i Wales var bland det roligaste de varit med om.

Fick stipendium

Två spelare i herrlaget som håller om varandra efter träningen med munskydd på.

Gatans Lag fick munskydd under träningen. Från vänster: Mikeal och Ulf.

Tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har Volvo Cars instiftat stipendiet ”Volvo Number 10”. Stipendiet, på en miljon kronor, går varje år till en person eller förening inom fotbollen, som driver sporten framåt och som är ett föredöme inom föreningsvärlden.

2019 tilldelades Gatans Lag stipendiet, som fick vara på plats på fotbollsgalan i Stockholm där stipendiet delas ut varje år. En av herrspelarna berättar stolt om detta och hur han gladeligen var med på bilderna som togs.

Pengarna som tillkom med stipendiet har främst gått till att utveckla föreningens arbete i andra städer. Sedan 2017 finns Gatans Lag även i Stockholm, och föreningen håller även i detta nu på att starta upp sitt viktiga arbete även i Malmö – men som fördröjts i samband med Covid-19.

När träningen blåses igång är det totalt 15 spelare på plats, men även några supportrar är på plats och hejar. För att få vara med på träningen krävs det att du varit nykter och drogfri hela dagen. En låg tröskel för många, men en viktig sådan för Gatans Lag och deras arbete. Om några veckor förväntas det vara ungefär 30 personer på föreningens träningar, som med fotbollen som inkörsport, är på väg mot en ljusare vardag.

Homeless World Cup (HWC) – VM för hemlösa

Varje mästerskap får deltagarna fylla i en enkät om hur mästerskapet påverkat individerna. I enkäten från förra mästerskapet 2019, uppgav 94 procent av spelarna att turneringen haft en positiv inverkan på deras liv. Ytterligare svarade 83 procent att deras medverkan har förbättrat deras sociala relationer med familj och vänner.