Fortsatt låst läge i SAS-konflikten

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

1

1

Uppdaterad: 26 oktober, 2021 03:11

De skandinaviska SAS-piloternas strejk är nu inne på femte dagen. I dag är omkring 550 av flygbolagets avgångar inställda och antalet drabbade passagerare bara växer.

På tisdagsmorgonen fanns heller inget som tyder på att en lösning på konflikten är inom räckhåll.   – Vi står i ständig kontakt med parterna men det är inga förhandlingar inbokade under dagen. Saker och ting kan i och för sig förändras snabbt men just nu finns inget inbokat, säger Jan Sjölin som är medlare vid Medlingsinstitutet.   Fakta: Konflikt om kollektivavtal
Konflikten rör nya kollektivavtal för piloterna.   Före förhandlingarna sade SAS upp särskilda avtal mellan sig och piloterna gällande samverkan, produktion, karriärvägar och anciennitetsprinciper.   Piloterna anser bland annat att de lönemässigt har hamnat efter sina kollegor i andra bolag. En annan huvudfråga rör mer förutsägbarhet i förhållande till arbete och fritid.   Den 2 april, efter att förhandlingarna brutit samman, varslade SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige om strejk med start 26 april vid midnatt, om ingen lösning nåtts.   På kvällen den 25 april lade medlarna i Sverige fram ett bud till parterna. Budet innehöll, enligt arbetsgivaren, att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema, samt få en löneökning på 2,3 procent. Fackets krav har beräknats innebära en löneökning på 13 procent.   Piloterna sade nej till budet, medan arbetsgivaren sade ja.   Efter att förhandlingsfristen löpt ut vid midnatt fortsatte de norska och danska parterna förhandlingarna på övertid, men på morgonen den 26 april meddelade norska och danska medier att även de piloterna tas ut i strejk.