Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu en fjärde dos för alla över 65 år

GöteborgNu är en övningstidning för journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras vid våra redaktionella övningar. Senaste uppdatering 220505.

Foto: Johan Nilsson/TT

Publicerad: 5 april, 2022 15:08
FHM: 65-plussare bör ta fjärde vaccindos

Under måndagen kom rekommendationen att alla över 65 år ska ta en fjärde dos vaccin mot covid-19. Rekommendationen gäller även för personer mellan 18-64 år med bristande immunförsvar.

– Jag fick just ett samtal från en vaccinationsmottagning som sa att jag fick komma när jag ville, säger Sverker Lundahl, 75 år.

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en fjärde dos för alla över 80 år, samt till personer från 18 år som bor på särskilt boende och har hemtjänst eller hemsjukvård. Anledningen till att rekommendationen nu även gäller för alla över 65 år är enligt Folkhälsomyndigheten är att vaccinets skydd avtar med tiden, därför behövs en påfyllnadsdos. Denna dos bör erbjudas fyra månader efter det senaste vaccinationstillfället. Men för dem med bristande immunförsvar kortas tiden ner till tre månader. 

 

Foto: Elina Mattsson

– Jag har ännu inte erbjudits en fjärde dos, men jag har faktiskt redan tagit den på drop-in, säger Bo Hansson, 80 år. 

För honom är det viktigt att ta påfyllnadsdosen då smittläget fortfarande ser oklart ut. Han berättar också att trots att pandemin pågått i två år har han inte märkt så stor skillnad. 

– Jag lever mer som vanligt nu. Men jag tycker inte det var så stor skillnad under pandemin heller. En gammal man som jag springer ju inte på krogen, säger han. 

 

 

Foto: Elina Mattsson

Sverker Lundahl, 75 år, fick precis ett samtal från en vaccinationsmottagning och är redan på väg dit. Han berättar att det känns bra att bli erbjuden en fjärde dos då han tror det behövs, trots att pandemilagen slutat gälla.

– Det har väl i stort sett gått tillbaka till det vanliga. En del människor är lite försiktiga fortfarande, andra är det inte alls. Jag reser till exempel inte till utlandet för där vet man inte riktigt vad som gäller, säger han. 

 

 

Foto: Elina Mattsson

Någon som däremot rest nyligen är Malin Lindh, 78 år, som i början av mars tog sin fjärde dos. Hon hann inte bli erbjuden en fjärde dos innan hon ringde istället själv och bokade en tid. 

– Jag fick ett vaccinationspass eftersom jag skulle åka till Paris och där stod det att jag hade fyra doser. Sen var det ingen som tittade på det när jag åkte dit, men jag tar alla sprutor jag kan få, säger Malin Lindh. 

 

 

Trots att pandemilagen slutat gälla och sjukdomen inte längre ses som samhällsfarlig pågår fortfarande smittspridningen i samhället. Därför kan det bli aktuellt med ytterligare en påfyllnadsdos i höst, men inget beslut har fattats ännu. Bo Hansson är positivt inställd till fortsatt vaccinering.  

– Det kommer nog en femte om något år eller så, och den kommer jag att ta, säger han.

 

För personer mellan 18-64 år finns ännu inga rekommendationer om en fjärde dos.