Fler frivilliga utbildas i Kviberg

Johnny Stenberg, 87, utanför porten till Försvarsutbildarnas lokaler i Kviberg i Göteborg. Foto: Elli Holst

Publicerad: 4 april, 2024 10:30
Fler frivilliga utbildas i Kviberg

I Sverige har intresset för totalförsvaret ökat. Försvarsutbildarna i Göteborg har inga problem med att rekrytera frivilliga.
– Vi får till oss människor som vill göra någonting i totalförsvaret, säger ordförande Bertil Garpland.

Han rör sig försiktigt mot tegelbyggnaden, Johnny Stenberg, som var barn under andra världskriget när de allierades stridsplan kunde flyga lågt över Göteborg. Det var en annan tid då. På många håll i Sverige fanns det militära förband och verksamheter som idag lagts ned eller flyttats. Bland annat i Kviberg, där Svenska Försvarsutbildningsförbundet idag håller till.

 

Försvarsutbildarna, som de också kallas, har i uppgift att på frivillig basis utbilda människor till totalförsvaret på uppdrag av staten. Totalförsvaret innefattar både det civila och militära försvaret och Försvarsutbildarna utbildar personal mot Hemvärnet men också civilt mot myndigheter och länsstyrelser. Att de kan ha det uppdraget beror på frivilligförordningen, där arton ideella försvarsorganisationer finns medräknade. Förordningen möjliggör bland annat utbildning med vapen, så kallad kombattantutbildning. Befattningar som utbildas är bland annat civila skyddsvakter, sjukvårdare och informationsbefäl.

 

De robusta tegelhusen, som tidigare utgjort ett Luftvärnsregemente, är numera lokaler för föreningar och ideell verksamhet att husera i. Här finns karateklubb, idrottshall och kyrkoverksamhet men Johnny Stenberg, som fyller 88 i sommar och är vice ordförande i Försvarsutbildarna i Göteborg, vittnar om en annan tid. Under tiden då byggnaderna användes av militären var just det här rummet bibliotek, berättar Johnny. Det bruna, mönstrade plastgolvet för tankarna till 70-talet.
– Det är ett ganska underligt golv, säger han.

 

Johnny Stenberg gjorde värnplikten i Kviberg på 50-talet. Han känner till historien bakom de gamla kasernerna.Väggarna är gula och kala förutom ett par tavlor med bilder på svenska stridsflygplan och en tickande väggklocka. I bokhyllan står en lång rad med pärmar och prydliga pappershögar. I en 30 år gammal kontorsstol, som ännu inte förlorat spänsten, sitter Johnny med benen i kors. Han minns det exakta klockslaget för när vakten för kasernområdet lämnade in 1994, då Luftvärnsregementet, Lv6, flyttades från Kviberg till Halmstad.
– Det var klockan åtta på kvällen.

Vi är på det gamla regementet där Johnny själv gjort värnplikt en gång på 50-talet. Han pekar i olika riktningar samtidigt som han berättar om de olika byggnaderna. Några har varit stall och andra bostäder för officerare.

 

Ordförande för Försvarsutbildarna i Göteborg är Bertil Garpland. Enligt honom är rekryteringen av medlemmar till Försvarsutbildarna inte något problem. Förra året ökade antalet medlemmar i Försvarsutbildarna i Göteborg med drygt hundra personer. Över tid handlar det om en ökning på nästan tusen medlemmar de senaste åren.
– Vi upplever en viss Putineffekt kan man säga. Folk har intresserat sig mer och mer för försvaret.

 

I dag är de nästan 2700 medlemmar i Göteborg. Bertil Garpland beskriver Försvarsutbildarna som vilken förening som helst, där man betalar en årsavgift för att bli medlem. Varför man söker sig till Försvarsutbildarna varierar. En del blir medlemmar för att de är intresserade av totalförsvaret, menar han.
– Då kan man vara medlem hos oss till exempel för att få den typen av information.

Här utbildas såväl civil som militär personal. Försvarsutbildarna har i uppdrag av staten att informera och utbilda mot totalförsvaret. Han tror att den ökade rekryteringen beror på omvärldsläget och de konflikter som pågår i världen.

 

Utbildningen som de bedriver Enligt Bertil Garpland har framför allt de som utbildas civilt blivit fler den senaste tiden. Att civilplikten återinförts är ett exempel på upprustningen av det civila försvaret och myndigheterna vill att Försvarsutbildarna ska utbilda fler.
– Det civila försvaret var helt nedmonterat kan man säga, det fanns knappt något. Och nu ska man helt plötsligt återta lite av det där och då behövs det fler frivilliga.

 

Mycket av den civila delen av totalförsvaret lades ned efter Sovjetunionens fall då man trodde på fred. Det går däremot inte att jämföra den civila försvarsförmågan idag med hur det var då.
– Det är en helt annan hotbild idag i och med att vi har cyberhot och vi har informationspåverkan till exempel. Det är en lite annorlunda värld som vi måste skydda oss mot. Där måste vi höja beredskapen på olika sätt, säger Bertil Garpland.

 

Precis nedanför trappan vid utgången står en banderoll med Försvarsutbildarnas blå-gula logga. Under den står de understrukna orden ”För din säkerhet!” följt av ”Du har ett eget ansvar”. Det är namnet på årets aktuella utbildning för att stärka kunskapen om krishantering.
Snart stängs dörren. Vinden blåser på den gamla kaserngården som står öde. De uppmanande orden är som bortblåsta.

Fakta Försvarsutbildarna:

Försvarsutbildarna är en av 18 frivilliga försvarsorganisationer i Sverige som har som syfte att stärka totalförsvaret. De rekryterar och utbildar för både det militära och civila försvaret samt sprider information om totalförsvaret.

 

De utbildar mot olika specialistbefattningar inom Hemvärnet och förstärkningsresurser som stöd till myndigheter och länsstyrelsen.

 

Försvarsutbildarna har totalt cirka 29 800 medlemmar i Sverige.

 

Källa: Försvarsutbildarna.se