Uppskattningsvis 1,05 miljarder ton mat i världen slängdes 2022. Detta motsvarar cirka en miljard måltider varje dag. Det redovisar FNS miljöprogram UNEP i sin nya rapport. ”Matsvinn är en global tragedi. Miljoner kommer att gå hungriga samtidigt som mat kastas bort runt om i världen”, säger FN:s miljöchef Inger Andersen till TT.
Ulrika Naezer är pressansvarig kommunikatör på kretslopp och vatten vid Göteborgs stad, är engagerad i att minska Göteborgs klimatutsläpp.
– Det är alltså femton kg matsvinn per person och år i Göteborg. Tillsammans blir det alltså 9000 ton matsvinn. Och då skiljer vi på matsvinn och matavfall. Matavfall kan vara bananskal och potatisskal och sådant man inte kan äta, men matsvinn är sådant som egentligen skulle kunna ätas upp om man hade hanterat det rätt.
Ett initiativ för att ta vara på maten genomförs av Majornas Samverkansförening i Göteborg. Här bereds varannan vecka en middag bestående av råvaror som annars skulle slängts.
– Man lagar mat tillsammans, äter upp det tillsammans och gör en insats för miljön. Men som vi har utvecklat det är lika mycket en social mötesplats, berättar Magnus Helldahl, samverkare för Majornas Samverkansförening.
Se här när vi följde med på folkkök.