Efter vindkraftspaketet – Öckerö säger fortfarande nej

Foto: Johan Nilsson / TT

Publicerad: 7 april, 2022 11:20
Fortsatt nej till havsbaserad vindkraft från Öckerö kommun

På onsdagsmorgonen presskonferens presenterade Annika Strandhäll (S) ett nytt vindkraftspaket, med syfte att underlätta för kommuner att välja vindkraft. En ny idrottshall eller simhall är några av förslagen som presenterades. Öckerökommun som tidigare i år sagt nej till havsbaserad vindkraft säger fortfarande nej.

— Utifrån dom förutsättningarna som finns nu, så tror jag inte att vi kommer ändra oss, säger Jan Utbult (KD) kommunstyrelsens ordförande i Öckerö Kommun.

Regeringen vill också tidigarelägga beslut från kommunen för att skapa förutsägbarhet. Jan Utbult (KD) tror att detta förslag kommer ha motsatt effekt och göra att fler kommuner säger nej till vindkraft. I det nya förslaget har kommunerna 9 månader på sig att säga nej, innan miljöprövningar och utredningar.

— Då säger kommunerna nej i säkerhetsskull, det är ju kontraproduktivt, då kommer det bli svårare att införa vindkraft än lättare, säger han.

Foto: Öckerö kommun

 

Vill inte förstöra horisonten

Jan Utbult (KD) hänvisar till de anledningar som lades fram i februari för att säga nej. De lyfter framförallt den visuella horisontlinjen som anledning, och att vindkraften skulle störa visuellt. De vill inte förstöra sin horisont som enligt kommunen är viktigt för kommunens identitet och historia. Andra anledningar är yrkesfisket, friluftslivet och djurlivet.

Även Försvarsmakten har varit kritisk mot havsbaserad vindkraft i Göteborgsskärgård, något som GP rapporterade om i februari. De ser en risk för odetonerad ammunition från andra världskriget på botten.

Foto: Lars Schröder / TT

Det har funnits ett intresse att etablera vindkraft för att bemöta energibehovet i Göteborgsregionen speciellt för den nya batterifabriken utanför Torslanda. Regeringens vill snabbt fortsätta den gröna omställningen i Sverige. Ett argument för vindkraft är att det går snabbt att etablera.

 

Energibehovet stort i framtiden

Jan Utbult (KD) menar att det är ungefär samma tidsperspektiv mellan kärnkraft och vindkraft och att det finns företag som är beredda att satsa på modulära kärnkraft (SMR). Kärnkraft med storleken av en fotbollsplan. Han tycker att Norra Hisingen skulle kunna vara en lämplig plats för ett sådant kärnkraftverk. I nuläget finns inga modulära kärnkraft i operation i världen, men det finns en uppbyggnad i bland annat Kanada.

— Bara de politiska vindarna ändras kan de leverera el inom samma tidsperspektiv, säger han.

— De är konstruerade för att tåla att ett flygplan åker in i reaktor utan att det blir några utsläpp.

Förslaget ska också göra det lättare att etablera vindkraft genom incitament såsom en ny idrottshall eller simhall. Jan Utbult (KD) tycker att denna incitamentsmodell är bra, men vill också se det inom andra naturresurser såsom mineraler och vattenkraft. Inte bara för vindkraft.