Dödsolyckor på arbetsplatser ökar – branden på Oceana

Minnesplats med ljus och blommor utanför den utbrunna anläggningen efter branden på Lisebergs Oceana. En person omkom i branden. Foto: Björn Larsson/TT

Publicerad: 25 mars, 2024 16:31
Dödsolyckor på arbetsplatser ökar

Branden på Oceana orsakade en av tolv dödsolyckor på arbetsplatser bara i år. Efter det lugna år 2020 har dödsolyckor på arbetsplatser ökat.

–  Det är inte samma ordning som förr, säger Malin Engstedt, vikarierande pressekreterare på Arbetsmiljöverket.

Antalet dödsolyckor på arbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Under coronapandemin 2020 var antalet dödsfall lägst sedan 1994, men därefter har det skett en ökning varje år. I fjol avled dubbelt så många som under 2020 och hittills i år har tolv personer omkommit i arbetsrelaterade olyckor. Flest dödsfall sker på byggarbetsplatser.

Malin Engstedt, vikarierande pressekreterare på Arbetsmiljöverket, menar att det inte finns någon enkel förklaring till ökningen av dödsfall i arbetsplatsolyckor. Hon säger att en orsak kan vara att det finns betydligt fler underleverantörskedjor idag än förr vilket gör det svårare för arbetsgivarna att hålla samma koll på sina anställda som tidigare. Dessutom finns en risk att nya entreprenörskedjor kan ha bristande kontroll och säkerhet vilket också kan ha en påverkan på antalet ökade dödsfall.

– Det är inte samma ordning som förr, det kan ha påverkat antalet olyckor, säger Engstedt.

Arbetsmiljöverket arbetar mestadels förebyggande för att undvika arbetsplatsolyckor. Just nu görs en insats för att öka antalet oanmälda inspektioner på arbetsplatser, vilket är ett uppdrag de fått av regeringen. Enligt Arbetsmiljöverket kommer dessutom nya regler för att öka säkerheten i bygg- och anläggningsprojekt träda i kraft den 1 januari 2025.

Malin Engstedt menar att trots Arbetsmiljöverkets arbete och inspektioner ligger det största ansvaret på arbetsgivarna. De ska ha koll på att deras personal är ordentligt utbildad så att riskerna kan förutspås innan det sker en olycka.

– Det ska vara lätt att göra rätt, säger hon.

 

Efter branden på Liseberg Oceana den 12 februari bekräftades att byggledaren för projektet hittats avliden. Enligt P1-programmet Kaliber och P4 Göteborg var inte de tre översta våningsplanen i byggnaden, där byggledaren befunnit sig, försedda med egna utrymningsvägar. Detta berodde på att dessa inte formellt klassades som våningsplan och därför gjordes en bedömning att utrymningsvägar inte behövdes där. Joakim Sandström, brandingenjör vid Luleå tekniska universitet, menar att det är en vanlig tanke att göra som man gjort på Oceana och att det formellt inte är fel:

– Innan Oceana skulle jag nog ha gjort likadant om jag var konsult, men idag skulle jag ha tänkt annorlunda.

Olyckan på Oceana kan komma att ha en påverkan på framtida utformning av brandskydd på byggarbetsplatser, menar Tomas Olsson, verksamhetsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

– Efter varje större olycka som kostat mycket pengar eller människoliv görs utredningar. Någon sorts påverkan kommer det absolut ha, säger han.

Brandskyddet på byggarbetsplatser är reglerad, menar Olsson. Det finns krav på brandskydd under byggtid för att säkerställa att byggplatsen hålls i ett tryggt skick under hela arbetsprocessen.

– Det är stökigt på en byggarbetsplats, en dag finns en dörr och nästa dag finns den inte där längre. En byggnad är känslig under bygget, säger han.

Antalet dödsfall i arbetsolyckor bland förvärvsarbetande de senaste

fem åren:

 

2019: 38

 

2020: 24

 

2021: 39

 

2022: 40

 

2023: 56

 

2024: 12 (innan 25 mars)

 

Källa: Arbetsmiljöverket