Cykelstölder – ett växande problem

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

1

1

Uppdaterad: 17 januari, 2022 23:11

Cykelstölder är ett av de vanligaste brotten som man kan utsättas för.  Oftast sker brotten runt de centrala delarna. År 2018 anmäldes 65 706 cykelstölder. Trots det höga antalet cykelstölder finns ett mörkertal.

Många tänker på miljön och det har en stor inverkan. Fler personer väljer att använda cykeln. Christer Fuxborg, presstalesperson för region väst menar att på grund av ökad cykelanvändning så har även stöldantalet ökat.   – Stölderna sker oftast under den mörka tiden på dygnet, runt centrala delar, där det finns restauranger och pubar. I Göteborg stjäls oftast cyklar längs Avenyn, Vasagatan och Drottningtorget, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för region väst.   Det finns flera anledningar till att cyklar blir stulna.   – Det kan vara att man varit ute på krogen en kväll och man behöver ta sig hem, att man inte har pengar eller att sista bussen har åkt.  Det kan också vara en liga bakom det. Det kan finnas ligor som stjäl cyklar som sedan försvinner ifrån Sverige. Sen finns även ett mörkertal. Det finns bedrägeriaspekter, man väljer att anmäla sin cykel stulen för att kunna få ut pengar från försäkringsbolag för att få ut pengar. Det kan även finnas vissa som vill byta ut sin gamla cykel mot en nyare.   Christer Fuxborg menar att det är viktigt att man polisanmäler stölder dels för att det kan ge en indikation på att en liga är på gång och stjäl cyklar och polisen kan lättare spåra tjuvarna. Det ger även försäkringsbolagen information och de i sin tur kan höja kraven på cykellås.   Nu när våren är kommen och många tar fram sina cyklar är det viktigt att tänka på att skydda sig mot cykelstölder.   –  Lås fast cykeln i ett fast föremål. Gör det svårt för tjuven. Ha bygellås och stålvajer, det kräver att tjuven har ordentliga verktyg för att ta loss cykeln och det är lättare att tjuven ger upp, säger Christer Fuxborg.   Förutom lås finns andra alternativ som till exempel GPS-sändare som spårar cykeln. Det är bra att märka olika delar av cykeln med namn och telefonnummer.   – Ju svårare det är för tjuven, desto större chans är det att man får behålla sin cykel, säger Christer Fuxborg.