Coronakaoset i bandyn

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Villa Lidköpings spelare Joakim Andersson faller i en duell med en spelare i Edsbyn.

Förra säsongen föll Joakim Andersson och Villa Lidköping mot Edsbyn i svenska bandyfinalen. Efter kaoset som uppstått kring Villas semifinalserie mot Sandviken är det nu oklart hur det blir med årets final. Foto: Jessica Gow/TT

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:24
Bandyfinalen kan flyttas: "Ett av alternativen"

Lördagens planerade semifinalmöte mellan Villa Lidköping och Sandvikens AIK fick ställas in. Båda lagen är fortsatt coronadrabbade och nu jobbas det hårt för att hitta en lösning.

– Att skjuta upp finalmatchen är ett av alternativen, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare för Svenska Bandyförbundet.

Under måndagskvällen tar AIK emot Edsbyn. Det är femte avgörande matchen i den dramatiska semifinalserien. Och nu ska en finalist koras. Men i den andra semifinalen, mellan Villa och Sandviken, står det helt still.  

När en stor del av Sandvikens trupp smittades av corona förra veckan lämnade de walkover i en match. Sedan visade det sig att även många i Villatruppen hade drabbats av viruset.

Därefter har det diskuterats till höger och vänster hur situationen ska hanteras. Villa Lidköpings klubbdirektör Jonas Johansson har tidigare sagt till Sporten att de vill avgöra semifinalen rättvist på isen.

– Vi som klubb står upp för fair play och det måste vi stå för. När Sandviken får lämna WO, men vi har lika många coronafall känns det inte alls rätt, sade Jonas Johansson.

”Pratar samma språk”

Nu har alltså två matcher fått ställas in och det är tänkt att ytterligare en match ska spelas under måndagskvällen. Så kommer det inte bli.

Svenska bandyförbundet jobbar tillsammans med klubbarna för att få till en lösning.

– Vi har haft möten hela helgen med alla inblandade parter. Det känns som att vi alla pratar samma språk och har en bra dialog, vilket är skönt. Jag är jättepositiv till att vi ska hitta en lösning, men vad det är vet jag inte nu, säger Svenska bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson.

Lösning kan presenteras idag

Finalen är tänkt att spelas i Uppsala på lördag, men det kan bli aktuellt att flytta den.

– Det är ett av alternativen. Vi har några olika scenarion som vi jobbar efter. Det behövs svar från flera håll för att veta hur vi ska gå vidare, säger Pär Gustafsson.

Han berättar att det både är aktuellt att spela en avgörande match mellan Villa och Sandviken, eller att fortsätta från ställningen 1-1, som var innan allt ställdes in. Hur det blir kan presenteras senare under måndagen.

– Förhoppningsvis får vi klart det idag, men det är inte säkert.