Champions League-final på Ullevi

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Lyon har stått som segrare i Champions League de fem senaste säsongerna. Foto: Balazs Czagany/AP

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:21
Champions League-final på Ullevi ska inspirera tjejer

Årets Champions League-final för damer spelas på Ullevi. Då vill Göteborgs Fotbollförbund använda evenemanget som en del i en satsning för att öka antalet kvinnliga ledare inom fotbollen.

16 maj spelas damernas Champions League-final på Gamla Ullevi i Göteborg. Det är första gången en Champions League-final spelas i Sverige. I samband med finalen vill Göteborgs Fotbollförbund inspirera fler tjejer till att vilja bli ledare inom fotbollen. Detta görs som en del av initiativet Plus 10 000, som drivs av Svenska Fotbollförbundet, och vars syfte är att öka antalet tjejer och kvinnor som ledare inom svensk fotboll.

Isabel Expósito sitter i styrelsen för Göteborgs Fotbollförbund och är drivande inom initiativet Plus 10 000. Hon säger att det är spännande att Sverige och Göteborg står som värd för en Champions League-final och de möjligheter det öppnar upp för.

– Jag tycker att det är superstort såklart. Bara att det kommer en sådan här stor match. Men sen tycker jag också att det är så fint att det finns så många engagemang och aktörer som kan samlas kring ett sådant här event. Vi kanske inte hade pratat i de här termerna om vi inte hade haft det här stora evenmanget att lyfta upp och samlas kring och på så vis tycker jag fotbollen är fantastisk, säger hon.

På grund av coronapandemin kommer finalen inte att bli den stora fest som alla hade hoppats på, något Isabel också påpekar.

– Vi är ledsna för att pandemin gör att det tyvärr inte kan bli den publikfest och feststämning i staden som vi hade hoppats på men vi arbetar utifrån rådande restriktioner och försöker göra det bästa utifrån det.

Tre fokusområden

Göteborgs Fotbollförbund har specifikt valt ut tre områden att fokusera på: öka antalet kvinnliga domare, öka antalet kvinnliga ledare, både som tränare och förtroendevalda, och öka antalet flick- och damlag i utsatta områden. Kopplat till Champions League-finalen görs flera insatser för att arbeta för Göteborgs FF:s tre fokusområden.

Som en del av den satsning som görs för att få fram fler kvinnliga domare erbjuder Göteborgs FF en kostnadsfri domarutbildning till de tjejer som anmäler sig till kursen i mars. Även de som redan har gått en tränarutbildning erbjuds ett begränsat antal kostnadsfria platser på en vidareutbildning, också som en del av en extra satsning för att få fram fler kvinnliga tränare.

– Vi har också startat upp ett nätverk för kvinnliga ledare, både organisationsledare och tränare, och det här nätverket heter “Vägen till Champions League” och vi träffas med jämna mellanrum och då sätter deltagarna rubriken för vad vi ska prata om nästa gång. Sist var Lotta Schelin där, som är ambassadör för Champions League-finalen. Hon inspirerade och pratade utifrån hennes erfarenheter med bland annat de Champions League-finaler hon har spelat, säger Isabel Expósito.

Lyfta förebilder

Några av de insatser som kommer att göras under Champions League-finalveckan är att inspirationsföreläsningar kommer att hållas under veckan för att inspirera tjejer och kvinnor till att vilja bli domare och tränare. Under finalveckan kommer även ett antal fotbollsfestivaler att anordnas tillsammans med skolor och föreningar i utsatta områden. Syftet med det är att inspirera unga tjejer till att börja spela fotboll genom att under dessa festivaler lyfta fram kvinnliga förebilder från idrottssvaga områden.

– Framför allt handlar det om att lyfta förebilder och att unga tjejer och kvinnor kan känna att ‘det här kan jag också vara’. Visionen är att det ska väcka nyfikenhet och att många tjejer ska känna att ‘det här är något för mig’ och att man då vet vart man ska vända sig för att få mer information, säger Isabel Expósito.

Finalen 16 maj

På grund av Covid-19 är det ännu inte klart om matchen kommer att spelas inför publik eller inte, eller när ett eventuellt biljettsläpp kan ske.

 

Källa: Svenska Fotbollförbundet