Bryggerier oeniga

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

Publicerad: 27 april, 2023 11:55
Bryggarna oeniga om gårdsförsäljningen – synen på Systemet skiljer

Förslaget om att tillåta småskalig gårdsförsäljning är på tapeten. Men det råder delade meningar mellan lokalbryggerierna i Göteborg om det är en bra eller dålig idé.

– Egentligen handlar det nog om att vi producenter skulle samlas och skriva ihop ett enat förslag till politikerna, säger Rodrigo Wilner, VD på Oceanbryggeriet.

Det var i måndags som Liberalernas partiledare Johan Pehrson sa i en intervju med Sydsvenskan att många punkter i Tidöavtalet kan bli svåra att förverkliga – däribland förslaget att tillåta gårdsförsäljning.

Efter det har även Jacob Olofsgård (L) uttalat en oro om att förslaget eventuellt inte är förenligt med EU-rätten, och finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att de får återkomma till hur frågan om gårdsförsäljning kan tas vidare.

Samtidigt undrar de lokala bryggerierna vad det egentligen ska bli av förslaget.

 

På var sin sida av stan bryggs det och skummas det. Två bryggerier med liknande verksamhet, som båda brygger och säljer öl, och med lika stor andel försäljning genom Systembolaget. Men synen på frågan kring gårdsförsäljning skiljer dem åt.

Richard Bull, ägare av Beerbliotek i Sandarna, ser gårdsförsäljning som en förutsättning för att branschen ska klara sig, medan Rodrigo Wilner, VD på Oceanbryggeriet i Åby, tror att gårdsförsäljning skulle riskera att döda deras verksamhet.

– Jag tror vi skulle gå omkull faktiskt. Jag tror inte vi skulle överleva om det går igenom. För risken är att vi skulle förlora försäljningen genom Systembolaget – något vi inte skulle kunna ersätta med gårdsförsäljning i Mölndal. Idag har väl Systemet 20 butiker utspridda över Göteborg. Perfekt för alla som ska handla på vägen hem från jobbet, säger Rodrigo Wilner.

Dessutom tror han inte att det skulle funka bra i praktiken.

– Jag tror vi skulle skjuta oss själva i foten. Väldigt många kommer säkert att fuska: ”Är du stamkund får du 20 procent”, ”betalar du med kontanter slipper jag redovisa det”, och så där va. Allt det slipper man nu eftersom det fungerar så bra. Nej, jag tycker det är ett för stort steg alltså.

 

Richard Bull, ägare av Beerbliotek, är dock av en annan åsikt och menar att dagens system begränsar dem.

– Det skulle ge en snabbare process om gårdsförsäljning tillåts. Som det är idag har vi massor med olika produkter, men Systembolaget är väldigt begränsande. Nu har de exempelvis beslutat att bryggerier får ha max 15 produkter i det lokala sortimentet. Sen handlar det inte om att byta ut Systembolaget, utan snarare om marknadsföring och att få ut våra produkter i kundernas händer.

Och han ser lättvindigt på de eventuella riskerna som följer av gårdsförsäljning. Han ser det inte som troligt att alkoholkonsumtionen skulle öka om förslaget blev verklighet:

–  Vi pratar om så små delar av marknaden. Dessutom är våra produkter två, tre gånger så dyra som konkurrenternas på Systembolaget, så det finns ingen risk överhuvudtaget. Och det skulle vara väldigt dumt att inte följa lagar och regler. Då hade vi tappat vårt tillstånd direkt.

Systembolaget – en viktig pjäs i spelet
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Oavsett vilken sida man argumenterar för så är Systembolaget den ömma punkten. Båda bryggerierna har runt 60 procent av sin försäljning genom det statliga monopolbolaget, och Rodrigo Wilner, Oceanbryggeriet, är rädd att Systemet skulle sluta satsa på det lokala sortimentet om förslaget om gårdsförsäljning skulle bli verklighet.

–  Jag tror att det lokala sortimentet finns som ett sätt att ersätta gårdsförsäljningen. Ska vi ta i kapp genom att bygga och sköta en butik i våra lokaler med öppettider och efter alla de regelverk som finns? Det skulle bli väldigt dyrt.

 

Richard Bull i sin tur kallar det hela för en ”black mail-situation” och menar att det inte skulle vara förenligt med de krav som EU ställer om Systembolaget skulle ta bort lokalsortimentet.

– Det är ett krav från EU att lokalsortimentet finns kvar för att Systembolaget ska få behålla sitt monopol. Det som sker är egentligen utpressning där Systembolaget säger ”om ni släpper lös gårdsförsäljningen så tar vi bort vårt lokala sortiment”. Det är tjänstemän som påverkar våra politiker. Så det är väldigt viktigt att våra politiker tar den här situationen på allvar och säkerställer att det inte ligger något i det hotet från Systembolaget. Det är olagligt helt enkelt.

 

Båda två ser politiken som den allra viktigaste faktorn att sätta press på – om än på olika sätt. Richard Bull, Beerbliotek, tycker att det är bråttom:

– Vi har förväntningar på att förslaget om gårdsförsäljning ska genomföras. De utredningar som gjorts visar att det är möjligt att göra det. Det känns faktiskt lite som att Systembolaget förhalar hela processen för att vänta ut bryggerier, så de går i konkurs. För just nu sitter vi i en kris. Vi behöver få till en förändring med tanke på att systemet just nu är otroligt konkurrensbegränsande.

Rodrigo Wilner skulle gärna vilja se ett helt annat förslag:

– Höj folkölsgränsen till 4,2 procent! Släpp det fritt och ta bort alkoholskatten på det. Då kan vi själva sköta det som är upp till 4 procent, för de som tycker att den alkoholhalten räcker. Och så finns Systembolaget för de som tycker det är gott med starköl, säger han och fortsätter:

– Egentligen handlar det nog om att vi producenter skulle samlas och skriva ihop ett enat förslag till politikerna. Det viktiga är att engagera sig och våga ta för sig i frågan.