Bronsåldersfynd

Publicerad: 29 april, 2021 11:27
Spektakulärt offerfynd med 3000 år på nacken

Forskare från Göteborgs universitet har gjort en unik upptäckt. Fyndet härstammar från yngre bronsåldern och är ett av de största och mest spektakulära fynd som har hittats i Sverige. 

Den åttonde april befann sig en man i ett skogsområde i Alingsås och hittade bronsföremål framför stenblock som var framkrafsade av något djur. Länsstyrelsen kontrollerade fyndet och platsen och konstaterade att det var väldigt välbevarade halsringar och kedjor från bronsåldern. Eftersom det var ett unikt fynd, medvetet nedlagt så genomfördes en arkeologisk undersökning. Det kanske finns fler föremål i området. 

    Fyndets föremål är extremt exklusiva, enligt forskarna. 80 procent av fynden kan kopplas till flera högstatuskvinnor under bronsåldern och har använts för att kommunicera kvinnornas sociala position. Mer konkret har de använts för att klä en kvinnokropp från topp till tå. Fynden innehåller halsringar, armringar, skralnålar i syfte att hålla fast dräkter i ull, hyskor för att hålla uppe textilier, nålar som ej är definierade ännu.

Speciellt spektakulärt är de stora fotringarna som suttit på fotanklarna. Dessa har man endast påträffat på en eller två plaster i Sverige tidigare och detta fyndet var dessutom i stort sett intakta fotringar. Fotringarna var vanliga i Tyskland och Polen vilket visar på att de har haft kontakt med grupper på kontinenten. 

Forskarna har olika teorier kring fynden men de är övergripande överens om att det handlar om att man ville signalera sin sociala status och exklusivitet.