BRIS-rapport, barns självskadebeteende, politiker reagerar

Tonåring med telefon, BRIS logga

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Publicerad: 4 mars, 2024 16:04
BRIS-larm: Barn mår sämre än någonsin – Göteborgspolitiker reagerar

I Barnrapporten 2024 skriver BRIS att många barn och unga saknar framtidstro. Rädsla att inte klara skolgången och ökad oro kring samhällsutvecklingen leder till självskadebeteenden.

– Jag förstår oron, barn blir inte förskonade från omvärlden, säger Jenny Broman (V), ordförande i socialnämnden Centrum och ledamot i kommunstyrelsen.

Mängden samtal till BRIS ökar kraftigt. Sedan 2016 har antalet fördubblats, och under 2023 tog BRIS emot 51 587 samtal. Det vanligaste ämnet för kontakterna är psykisk ohälsa och antalet samtal gällande detta har ökat med 390 procent sedan 2016. Jenny Broman (V) tycker det är positivt att barn hör av sig till BRIS när de mår dåligt. Hon konstaterar att kommunen kan göra saker för att bidra till en bättre situation för barn i Göteborg.

  – Det är viktigt att ge förutsättningar till en rik fritid, att barn ska ha chans att göra roliga saker. Nu har Fritidsbanken startat och vi har satsat på att ha kvar fritidsledare och fältassistenter – viktiga vuxna som arbetar för barnen.

 

Jenny Broman (V) har förståelse för att barn mår dåligt i en orolig omvärld. Foto: Pressbild: Alice Vernersson.

 

BRIS rekommenderar regering, riksdag, regioner och kommuner att göra barnkonsekvensanalyser kring alla förslag som rör barn. Vidare menar BRIS att en ny socialtjänstlag måste innehålla krav på ett allmänt förebyggande arbete.

  – Jag tycker den nya socialtjänstlagen går i den riktningen, mot större fokus på det förebyggande. Samtidigt blir det en övergångsperiod då man inte bara kan släppa akutfallen, säger Jenny Broman.

 

Forskning visar att de flesta barn och unga med självskadebeteende inte söker vård eller hjälp hos elevhälsa, ungdomsmottagning eller barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). BRIS skriver att barn i stället hittar egna strategier med självskador i ångestdämpande syfte – med ännu sämre mående som resultat.