BK Häcken jagar final i Svenska Cupen

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Andreas Alm sitter på tränarbänken och tittar på när BK Häcken spelar match.

Andreas Alm ser fram emot lördagens semifinal mot Västerås SK i Svenska Cupen. Foto: Adam Ihse/TT

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:24
Häcken jagar finalplats: "Nu har vi andra förväntningar på oss"

BK Häckens herrar siktar på att ta sin tredje titel i Svenska Cupen. Under lördagen spelar de semifinal hemma mot Västerås.

— För oss är cupen en bra chans att vinna titlar, säger Häckentränaren Andreas Alm inför semifinalen.

Efter två segrar och ett kryss tog sig BK Häcken vidare från gruppspelet i Svenska Cupen. Sedan ställdes de mot guldsatsande IFK Norrköping i kvartsfinalen – och det blev en tuff match.

Häcken hamnade i underläge två gånger om, men lyckades till slut vända och vinna med 3-2. Alexander Jeremejeff, Benie Traore och Tobias Heintz stod för målen.

– Resultatet var optimalt, med tanke på att det är cupspel och då handlar allt om att vinna. Det var en god känsla också att vända underläge till seger, särskilt på bortaplan. Starkt av oss, säger Andreas Alm.

Häcken var nedtryckta i vissa perioder av matchen, men överlag tycker tränaren att laget gjorde en bra insats.

– Vi blev lite trötta i vissa perioder och då var Norrköping bättre än vi. Men de perioder när vi hade mycket kraft tycker jag att vi var bra i det offensiva spelet, säger Alm.

Superettanlaget har överraskat

Nu är det alltså dags för semifinal. Då ställs Häcken mot ett på pappret enklare motstånd. Det är Västerås SK, som överraskande nog har tagit sig hela vägen till en semifinal.

Västmanlänningarna tog sig vidare från gruppen efter att ha besegrat regerande svenska mästarna Malmö FF, samt vunnit mot Gais och spelat oavgjort mot Halmstads BK. Sedan fick VSK möta Degerfors IF i kvartsfinalen. Efter stor dramatik slutade matchen 2-2 och gick till förlängning. Där vann till slut Västerås med 4-3.

Andreas Alm är imponerad av Superettanlaget.

– Det är ett välorganiserat lag. De har haft framgångar med sin defensiv i årets cupspel.

Trots att Västerås imponerat hamnar favoritskapet på BK Häcken.

– Nu har vi hemmaplan och möter ett Superettanlag. Det är klart att nu har vi lite andra förväntningar på oss själva, jämfört med när vi mötte Norrköping, säger Andreas Alm.

Det blir också mer fokus på det offensiva spelet, och att luckra upp VSK:s täta försvarsspel.

– Alla matcher är ju egentligen likadana och man förbereder sig på samma sätt. Sedan är det ju alltid fotboll, oavsett vilka man möter. Men visst finns det skillnader mellan Västerås och Norrköping. Det blir att vi fokuserar mer på andra delar i spelet.

Kan ta sitt tredje cupguld

BK Häcken har aldrig vunnit SM-guld, trots många säsonger i den allsvenska tabelltoppen. Däremot har de vunnit Svenska Cupen två gånger. Första gången 2016 och andra gången 2019. Nu har de gulsvarta chansen att ta sin tredje titel.

– Cupens gruppspel handlar mycket om att få saker att funka inför Allsvenska säsongen. Men tar man sig vidare från gruppen finns det ingen broms. Då är det bara att köra på. Nu är vi två matcher från en titel och vi kommer ge allt, säger Andreas Alm.

I Sverige är det större att vinna Allsvenskan än att vinna Svenska Cupen. Trots det tycker Häckens tränare att man ska ta cupen på allvar.

– Där BK Häcken är i sin historia och sin utveckling är detta fina pokaler att sno åt sig. Malmö till exempel vinner ju Allsvenskan då och då. För dem är cupen mer småplock. För oss är det rätt väg att bli vinnare och en bra chans att lära oss hur man vinner titlar.

BK Häckens matchtrupp:

Pontus Dahlberg, Johan Brattberg, Tobias Carlsson, Joona Toivio, Johan Hammar, Rasmus Lindgren, Oskar Sverrisson, Valgeir Fridriksson, Alexander Faltsetas, Gustav Berggren, William Milovanovic, Tobias Heintz, Ali Youssef, Sebastian Lagerlund, Axel Henriksson, Benie Traore, Leo Bengtsson, Jack Lahne, Leonardo Farah Shahin, Alexander Jeremejeff.