Bidrag till Göteborgs klimatanpassning sänks

Publicerad: 26 april, 2021 13:49
Bidrag till Göteborgs klimatanpassning sänks

Det statliga bidraget för kommuners klimatanpassningsarbete har minskat dramatiskt i år. Göteborgs Stad har använt bidraget för att förebygga översvämningar, vilket är det främsta problemet. Enligt Lisa Ekström på Stadsbyggnadskontoret är Göteborgs Stad inte värst drabbade av bidragsminskningen.

– Det sänder ändå helt fel signaler att drastiskt sänka bidraget, säger hon.

Via Myndigheten för Samhällsskydd- och beredskap söker kommuner statligt bidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor och klimatanpassning. Bidraget ligger i år på 25 miljoner. Det är endast en tredjedel av summan som gick att söka föregående år, rapporterade Dagens Nyheter den 22 april. Mängden pengar har förändras mellan olika år. Som högst var det 129 miljoner kronor som gick att söka.

Flera tidigare projekt i Göteborgs Stad har finansierats av bidraget, bland annat förebyggande åtgärder mot översvämningar i Göta älv och Mölndalsån, säger Lisa Ekström på Göteborgs Stadsbyggnadskontor. Just översvämningar är det främsta problemet för Göteborgs Stad.

– Översvämningsrisken är märkbar redan idag, säger Lisa Ekström.

Översvämningar på Ekeleden i Kållered utanför Göteborg, år 2019.
Foto: Adam Ihse / TT

Översvämningarna uppstår av flera orsaker som kraftig nederbörd, höga flöden i vattendrag och höjda havsnivåer. Framöver är torka och värmeböljor problem som kommunen måste förbereda sig för att hantera.

Samtidigt är inte Göteborgs Stad mest drabbad av det sänkta bidraget. Det är mindre kommuner som har svårt att arbeta med klimatanpassning på den egna budgeten som drabbas hårdast. För alla klimatanpassningsåtgärder som behövs i Göteborg, skulle bidraget utgöra en väldigt liten del. Göteborgs Stad beräknar att det över tid kommer behövas tiotals miljarder kronor för klimatanpassningsarbetet.