årets queerställe bee bar

Uteserveringen på Bee Bar. Foto: Sara Ek

Publicerad: 5 maj, 2022 09:54
Nominerade hbtq-baren kallar sig "straight friendly"

Bee Bar i Göteborg har blivit nominerad av QX till Årets ställe varje år sedan 2012. Servitör och bartender Linus Lind tänker att det kan bero på fingertoppskänsla, bra läge och “straight friendly”-attityd.

Varje år arrangerar tidningen QX Gaygalan – en queerfokuserad gala som delar ut priser i bland annat kategorierna årets hbtq, årets hetero och årets låt. En av priserna delas även ut till årets ställe. Bee Bar i Göteborg har nominerats till årets ställe till varje gala i tio år, och vunnit fyra av gångerna.

Med grönmönstrade tapeter och mjuka stolar har baren en vardagsrumsliknande känsla. Det är just ett vardagsrum Bee Bar strävar efter att kännas som, för folk som behöver ett extra sådant. Men på fredags- och lördagskvällar ändrar baren stämning. Då röjer personalen bord och stolar, sätter på disco och bjuder in till dans. Lite nattklubb, säger Linus Lind, som har jobbat som servitör och bartender på Bee Bar sedan 2010.

Linus Lind har jobbat som servitör och bartender på Bee Bar i tolv år. Foto: Sara Ek

Han tycker att det är svårt att säga exakt vad det skulle vara som utmärker Bee Bar, men menar att det kan bero på värmen från personalen och att alla är välkomna.

— Det är jättesvårt att säga exakt vad det kan bero på men det är nog lite fingertoppskänsla, känna lite värme och glädje. Om hundar kommer hit får de vatten direkt, vi ser till att alla har det gött liksom. Och sen så tror jag också att vi har en bra blandning av gäster – vi har unga, vi har gamla, vi har en skön mix.

 

Kallar sig ”straight friendly”

Bee Bar går i prideparaden, har alltid regnbågsflaggor uppe och är med i QX Queermap – en karta över hbtq-ställen runt om i världen. Samtidigt säger Linus att baren inte skulle kalla sig en gaybar eller ett queerställe. Istället marknadsför sig Bee Bar med att kalla sig “straight friendly”.

— Vi har hållit oss till att kalla oss “straight friendly”. Det låter trevligare än “ett gayställe”, renodlat, för det är det ju inte heller. Det ska ju liksom inte vara det ena eller det andra. Vi har alla möjliga typer av läggningar här. Kul med koncept också såklart, men det är härligt att det kan vara så uppblandat idag, att folk kan vara lite överallt.

Att baren har ett hbtq-fokus märks framför allt på fredagar och lördagar, på scenkvällarna, säger Linus. Men även då är straightpersoner välkomna.

— Jag kan tänka att man tycker att det är jättehärligt att som straight också att hänga här, det är rätt okomplicerad och skön stämning.

 

Många queerställen stänger igen

Många barer och klubbar som blivit nominerade till Årets ställe genom åren har idag stängt, som Wonk i Malmö och Bitter Pills i Stockholm. Är det en konsekvens av att driva ett queerkodat ställe, eller är det en generellt svår bransch att driva en bar? Linus tror att båda faktorerna spelar in.

— Jag tror att nischa sig till bara gay blir lite för smalt. Prime time för gayställen är kanske att ha öppet på kvällar och helger, men om man vill ha snurr på det hela tiden så måste man nog inkludera allt möjligt.

Också stad och läge spelar in, menar Linus. Han beskriver Göteborg är en lagom stor stad, där Bee Bar ligger både centralt och har en bra lokal.

— Med många ställen kan det vara att de ligger lite i skymundan, eller inte har några fönster. Köpenhamn till exempel. Men här är det ju verkligen öppet och härligt. Läget har gett oss jättemycket. Många stockholmare tittar på stockholmsställena som har fått stänga igen och säger ni borde finnas i Stockholm, men jag tror också att det är våran styrka att vi inte gör det. Våran stad passar perfekt för det vi gör här. Det är göteborgsbaserat och svårt att få den känslan på annan ort.