antidepp

Svenska barn äter mer antidepressiva än man gör i grannländerna. Foto: Hanna Bäck, Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Publicerad: 26 april, 2023 14:55
“Valiumkusten” - i Göteborg får barn mer piller än terapi

Göteborgsområdet har kritiserats och kallats för ”valiumkusten”, efter att ha skrivit ut överlägset mest lugnande medel i Sverige. Nu är recepten på antidepressiva istället – ovanligt mycket skrivs ut till barn.

Förra året tog 5853 barn antidepressiva mediciner – bara i Västra götalandsregionen. Om man spolar tillbaka bandet till år 2006 var siffran 1755. Det är en ökning på mer än 300 procent.

 

Anna Widell är kurator på ungdomsmottagningen i Gamlestaden i Göteborg. Varje år möter hon och hennes kollegor unga som har fått recept för antidepressiva från vårdcentralen – utan erbjudande om samtalsterapi. Hon uppskattar att det är uppemot tio individer om året det handlar om bara på deras mottagning. 

– Vi tycker att man ibland skriver ut antidepp slentrianmässigt utan att riktigt förstå orsakerna bakom, säger Anna Widell.

Jämfört med våra skandinaviska grannländer var det tre gånger så många svenska barn och ungdomar som fick psykiatriska läkemedel år 2021, enligt en granskning som Ekot har gjort.

 

Samtalsterapi är viktigt för att förstå bakgrunden till ungdomens nedstämdhet och ångest, tycker Anna Widell. Till exempel kan det vara en svår familjesituation, mobbning i skolan eller ett underliggande trauma som ligger bakom. Andra gånger kan det finnas en eventuell diagnos som behöver utredas. Antidepressiva kan vara en viktig del av behandlingen, men det blir fel om patienterna enbart får det utan att behandla orsaken, anser hon. Hon berättar om en av hennes patienter.

– Det är en ung person som har oerhört hög ångest och i perioder nedstämdhet som har sökt hjälp på vårdcentralen och då fick utskrivit antidepp utan något annat. Jag upplever att man behövde utreda henne vidare för att förstå hennes ångest innan man sätter in insatser.

Andreas Vilhelmsson är folkhälsovetare vid Lunds universitet och har på den medicinska fakulteten forskat om hur deprimerade patienter själva upplevt kontakten med vården.

– Det går snabbt att bli erbjuden antidepressiva och det kan vara svårt för vissa att säga nej. Man kan känna en push från läkare, säger Andreas Vilhelmsson.

 

I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid depression och ångest från 2021 framgår det att utskrivningen har ökat nationellt. Däremot är det samma andel som behandlas med läkemedel som tidigare, enligt publikationen. Socialstyrelsen ser däremot en brist på tillgången till samtalsstöd och skriver i sina riktlinjer att “Tillgången till psykologisk behandling behöver dock öka. I princip bör alla med lindriga och medelsvåra depressioner och ångestsyndrom kunna erbjudas psykologisk behandling.“

– Problemen med riktlinjer är att om de rekommenderar saker som inte finns tillgängligt, som att det inte finns tillräckligt med terapeuter, säger Andreas Vilhelmsson.

 

Antidepressiva kan vara ett viktigt läkemedel för att må bättre, men det krävs en noggrann uppföljning, förklarar han. Under den första perioden finns det en risk att läkemedlet har motsatt effekt och istället triggar självmordstankar och självskadebeteende.  Då är en tät kommunikation med vården ännu viktigare.

Kuratorn Anna Widell och hennes kollegor på ungdomsmottagningen vill att samtalsterapi alltid ska erbjudas i samtal med antidepressiva.

– Jag tror att man behöver ta ett grepp på nationell nivå, det går inte att klanka på bara enstaka vårdcentraler. Just nu känns det som att det är ett organisationsproblem, säger Anna Widell.

Närhälsans ledning i Västra Götaland avböjer kommentar.

 

Socialstyrelsen söks för kommentar. Texten uppdateras. 

Förra året tog 37 130 barn och ungdomar antidepressiva i Sverige. Siffran år 2006 var 8746.
Barn definieras som 0-17 år.