Ann-Sofie Hermansson åtalad för grovt förtal

Göteborg Nu är en övningstidning för Journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdateras endast när övningar pågår. Senaste uppdatering 3:e april -24.
1

1

Publicerad: 2 maj, 2019 18:54

Idag inleds rättegången mot Ann-Sofie Hermansson, tidigare ordförande i Göteborgs kommunstyrelse. Hon står åtalad för bland annat grovt förtal med motivet kränkning på grund av trosbekännelse men hon nekar till brott.

I mars 2018 beslutade stadsledningskontoret i Göteborg att ställa in en visning av dokumentären ”Burka Songs 2.0”. Panelsamtalet som skulle följa blev också inställt. Anledningen till detta var både den hårda kritiken från Ann-Sofie Hermansson samt att kritikerna ansåg att panelen som skulle kommentera dokumentären efteråt endast bestod av personer som kunde framföra ena perspektivet:   Hermansson har efter detta även uttalat sig på sin blogg med yttranden som ska ha kränkt Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, målsägandena i rättegången som hålls idag.   I stämningsansökan kan man bland annat läsa att hon ”vid ett flertal tillfällen spridit uppgifter om att målsägandena är extrema röster, extremister och icke-demokrater”.   De två muslimska kvinnorna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, som är talespersoner och debattörer för Muslimska Mänskliga Rättighetskomittén, polisanmälde Hermanssons uttalanden som förtal men förundersökningen lades ner. De gick senare vidare med ett så kallat ”enskilt åtal” vilket innebär att de inte representeras av någon åklagare, utan får stå för eventuella rättegångskostnader själva.   Debattörerna vill att Ann-Sofie Hermansson ska dömas för grovt förtal i första hand och förtal med hatbrottsmotiv i andra hand. I stämningsansökan framgår det att motivet för brottet har varit ”att kränka målsägandena på grund av deras trosbekännelse”. Dessutom kräver de en ersättning på 9000 kronor vardera.   Ann-Sofie Hermansson nekar till brott och till Göteborgs Posten säger hon bland annat: ”Jag håller inte med, det finns inget enklare sätt jag att säga det på, det är fel helt enkelt. jag står för det jag har sagt och det har inte med deras trosbekännelse att göra, det är inte det jag har varit inne på”.