Alingsås HK – IFK Skövde

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Ikväll spelas kvartsfinal 2 mellan IFK Skövde och Alingsås HK. Foto: Viktor Ljungström

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:22
Slutspelets mest ovissa kvartsfinal

Den jämnaste första kvartsfinalen i Handbollsligan spelades mellan Alingsås och Skövde. Ikväll möts de på nytt och Alingsås tränare Mikael Franzén tror att deras revanschlust är till stor fördel.

– Vi har studerat många saker som vi behöver förbättra efter förra matchen, vi är väldigt revanschsugna idag.

 

Det är inte bara att båda lagen är blåvita och kommer från Västergötland som gör att Alingsås HK och IFK Skövde liknar varandra. Det skilde dessutom bara ett poäng mellan de båda lagen när Handbollsligans seriespel var färdigspelat för några veckor sedan.

   I torsdags möttes lagen i en första kvartsfinal i Skövde, då vann hemmalaget med 26-24 (12-12).

Mikael Franzéns tankar om kvällens match

Nästa kvartsfinal spelas ikväll och det är en kortfattad och fokuserad Alingsåstränare som pratar. 

– Efter torsdagens förlust är det framför allt detaljer bakåt samt vissa spel framåt som måste förbättras, säger han.

Han har inga problem med att räkna upp Skövdes styrkor, vilka han anser är många.

– De har en bra mitt och en bra linjespelare som de gör många luriga inspel till. De har även ett vasst skytte på H9-position i form av Jack Thurin. De har fått fram en bra mix.

Hemmafördel trots obefintlig publik

Alingsås är tillsammans med sitt handbollsgymnasium och Potatiscupen känt som en mycket handbollsintresserad stad. I andra tider hade Alingsås stora Arena Estrad varit fylld en kväll som denna, men omständigheterna säger något annat. Mikael Franzén vill dock fortfarande tro att det finns många fördelar i att spela ”hemma”.

– Framför allt är det vårt eget omklädningsrum. Man har sina rutiner här vilket ger en trygghet. Killarna kan även golvet i hallen vilket också är till fördel.

Henrik Signell, tränare för IFK Skövde, är inne på samma spår.

– Den är inte lika betydande som när man har publiken i ryggen när det ska avgöras, men man har alltid en trygghet av att spela i sin egen arena. Nu är det ju inga längre avstånd lagen emellan men det är också en faktor att slippa resan, säger han i en intervju på IFK Skövdes hemsida.

 

Inget är avgjort

Vinstmarginalen var bara två mål i första matchen och även Henrik Signell hittar saker i Skövdes spel som behöver förbättras. I intervjun på IFK Skövdes hemsida säger han dock att han är nöjd totalt sett.

– Det handlar om att vinna och det gjorde vi så det är klart att jag är nöjd med det. Självklart finns det saker som inte är perfekta men det finns alltid en motståndare som gör allt för att ställa till det. Vi är nöjda totalt sett, framförallt att det nu står 1-0, men vi har mycket hårt arbete framför oss för att vi ska ta oss vidare.

Trots 1-0 till Skövdes fördel ser tränaren detta som långt ifrån avgjort.

– Alingsås är alltid ett lag att räkna med när det vankas slutspel.

Slutspelshistorik 

IFK Skövde: 2 silver (2005, 2007)

Alingsås HK: 2 guld (2009, 2014), 4 silver (2015, 2016, 2017, 2019)

 

Matchen sänds 18.55 på CMORE