Alexander Jeremejeff intervju

Detta är en övningstidning för studenter på journalistutbildningen vid Göteborgs universitet. Den uppdaterades senast den 29 april 2021.

Bild på Alexander Jeremejeff

Alexander Jeremejeff har öst in mål de senaste matcherna, men säger att han har ännu mer i sig. Foto: Jonatan Häggström Wedding

Uppdaterad: 28 oktober, 2021 02:24
Jeremejeff om säsongen: "Har höga förhoppningar"

Efter en tid som utlandsproffs har Alexander Jeremejeff återvänt till BK Häcken. Och han har öst in mål i Svenska Cupen. Ändå har han mer att ge.

– Jag har fortfarande inte kommit upp till min högstanivå, säger Häckens anfallare.

Det blev en perfekt lördag för de som hejar på BK Häcken. Damerna vann med 8-1 mot Lidköping i Svenska Cupens gruppspel. Dessutom tog sig herrlaget vidare till final i, genom att besegra Västerås med 3-0.

En stor faktor till Häckens finalplats är anfallaren Alexander Jeremejeff, som gjorde två mål i semifinalen. Han blev även målskytt i kvartsfinalen mot IFK Norrköping, och gjorde två mål i gruppspelet.

– Det är alltid kul att få göra mål och bidra till att laget vinner, säger den 27-årige anfallaren.

Han har haft en avgörande roll i cupspelet, och legat bakom mycket i Häckens anfallsspel. Hemvändaren säger att det har känts bra.

– Kul att det har gått bra för min del, men framför allt för laget. Sedan tror jag att det finns ännu mer att hämta. Jag kan bättra på konditionen och fysiken ännu mer, så jag orkar hela matcherna, säger Jeremejeff.

BK Häckens Alexander Jeremejeff och Gustav Berggren firar ett mål.

Alexander Jeremejeff (t.v.) gjorde två mål mot Västerås i Svenska Cupens semifinal. Foto: Thomas Johansson/TT

Proffsäventyr i Tyskland och Nederländerna

Alexander Jeremejeff gjorde sin första sejour i BK Häcken mellan 2014 och 2016. Han hade representerat Örgryte IS och Qviding, där han fick sitt genombrott. I Häcken gick det bra för Alexander Jeremejeff, och sommaren 2016 värvades han till Malmö FF.

Det blev SM-guld direkt i MFF, där Jeremejeff stannade till sommaren 2018. Då återvände han till BK Häcken, efter att ha fått begränsat med speltid i Malmö.

Åter i Häcken gick det bra direkt. Efter bara ett år blev han såld till tyska Dynamo Dresden. Alexander Jeremejeff berättar:

– I början gick det riktigt bra i Dresden. Men sedan började det gå sämre för laget och jag fick lite skador. Vi bytte tränare och det blev rörigt i hela klubben. Sedan fick jag inte spela.

Dynamo Dresden, som är en gigant sett till antal supportrar, åkte sedan ur tyska andradivisionen. ”En tuff tid”, beskriver Alexander Jeremejeff.

När Dynamo Dresden hade åkt ut var det inte aktuellt för den 27-årige Göteborgaren att stanna där. Då blev han utlånad till nederländska FC Twente under hösten.

Men inte heller där gick det som Alexander Jeremejeff hade hoppats.

– Det blev väldigt hackigt och konstigt allting. Vi hade suttit i karantän i Tyskland och sedan skulle jag bara rakt in och spela i ett nytt lag. Det funkade inte den här gången, fast jag tror att min spelstil passar för holländska ligan annars.

 

Alexander Jeremejeff springer med bollen i Malmö FF:s tröja.

Alexander Jeremejeff har även spelat i Malmö FF, där han vann två SM-guld. Foto: Patric Söderström/TT

Tredje gången gillt

Efter sitt utlandsäventyr kände Alexander Jeremejeff att det var dags att vända hem till Sverige. Och då var det naturligt att välja BK Häcken. Det var på nyårsafton förra året som BK Häcken offentliggjorde värvningen. Han skrev på ett treårskontrakt.

– Som läget är i Europa nu med pandemin kändes det bäst att komma hem. Det passar bra för familjen. Sedan ville jag komma hit och få speltid i ett bra lag, säger Jeremejeff.

Tredje gången gillt i Häcken alltså. Men Jeremejeff är en helt annan spelare idag, än när han drog på sig den gulsvarta dressen för första gången 2014.

– Man lär sig saker hela tiden. Men jag tror att tiden utomlands har gjort mig starkare på många sätt. Det är en utmaning att komma till ett nytt land och en ny liga. Man lär sig mycket mentalt av det, säger han.

Erfarenheten och det fysiska spelet är två andra delar som Jeremejeff tycker har blivit bättre. Kanske är det därför han har gjort 5 mål på lika många matcher i Svenska Cupen. Och kanske är det därför anfallaren inte nöjer sig där.

– Jag vill mer och har höga förhoppningar på säsongen. Jag har några personliga mål som jag siktar mot, men det gäller att hela tiden vara ödmjuk och jobba hårt för att uppnå det.

Vad är det för mål?

– Det håller jag för mig själv, svarar Jeremejeff och skrattar.

Men du hade inte haft något emot att vinna skytteligan i Allsvenskan?

– Nej det klart. Alla anfallare hoppas nog på att vinna skytteligan egentligen. Samtidigt är det mycket som ska stämma för att det ska ske.

”De matcherna man spelar för”

Med Jeremejeff som ett av flera nytillskott siktar BK Häcken högt i år. Förra säsongen slutade de trea och där någonstans hoppas de hamna i år igen.

– Vi pratar egentligen inte om målsättning med laget. Det handlar mer om att göra sitt bästa i varje match, så får vi se var det landar. Vi tar en match i taget, det låter tråkigt, men det är så man måste tänka.

I Allsvenskan är det 30 omgångar, men i Svenska Cupen återstår det bara en match för BK Häcken. Så där kan de redan nu börja prata om att försöka vinna en titel.

Vilka som står för finalmotståndet är inte klart än. Men det kommer bli något av Hammarby, Trelleborg eller Djurgården.  

Häcken har vunnit cupen två gånger de senaste åren och har nu chans på sitt tredje cupguld.

– Det är inte alla spelare som lyckas vinna en titel under sin karriär, så det gäller att ta vara på chanserna. Det är de här matcherna man spelar för, säger Alexander Jeremejeff.

Häckens cupsegrar

BK Häcken herr – Västerås SK (semifinal) 3-0

Mål: Alexander Jeremejeff (2) och självmål

Jeremejeff om matchen: ”Lite segt i början, men sedan tog vi tag i det skapade många chanser och vann till slut rättvist.”

Lidköpings FK – BK Häcken dam (gruppspelsmatch) 1-8

Mål: Stina Blackstenius (3), Pauline Hammarlund (2), Julia Zigiotti Olme, Filippa Angeldahl, Dilja Zomers.