Åklagaren: De ville till IS för att strida

GÖTEBORG Chefsåklagare Henrik Olin vid häktningsförhandlingen i Göteborgs tingsrätt. Två män som greps på Landvetter flygplats i helgen har begärts häktade vid Göteborgs tingsrätt. De anklagas för att ha försökt lämna landet med avsikt att ansluta sig till Islamiska staten (IS), vilket räknas som ett terroristbrott. Foto Adam Ihise / TT

Publicerad: 4 maj, 2022 10:57
Åklagaren: De ville till IS för att strida

Två män åtalas i Göteborg för att de försökt resa från Sverige för att ansluta sig till Islamiska staten (IS).

Enligt åklagaren ville männen åka till IS för att strida. Omfattande material från chattar är den viktigaste bevisningen.

Männen åtalas för ett så kallat resandebrott enligt lagen om terroristbrott. Det blir första gången en domstol prövar lagens nuvarande skrivning om detta, som infördes 2020.

De två männen är i 40-årsåldern. De greps i februari på Landvetters flygplats.

Säpo bevakade

Enligt åklagaren var männen på väg till Iran, Syrien eller Libyen.

—  Innan tillslaget hade det pågått en underrättelseoperation under en tid. Vi hade koll på de här två männen när de begav sig till Landvetter, säger kammaråklagare Henrik Olin.

— De har en historik av intresse från Säkerhetspolisens sida, men ingår inte i någon fast gruppering här i Sverige, tillägger Olin.

Ett stort material från konversationer på chattar är centralt i åtalet.

— Det visar tydligt, enligt mitt sätt att se på det, att de här männen inte bara velat ansluta sig till IS, utan också ha en aktiv roll och velat strida för IS, säger Henrik Olin.

Den aktuella lagen handlar om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Lagen skärptes

Hittills har ingen dömts för resandebrott enligt denna lag. Men lagens skrivning skärptes 2020.

— Skärpningen bestod i att det numera också är straffbart att resa för att ha samröre med en terroristorganisation. Man behöver inte bevisa att någon velat delta i särskilt allvarlig brottslighet, typiskt sett terroristbrott, utan det räcker med resande för så kallat samröre, säger Henrik Olin.

Maxstraffet för resandebrott är två års fängelse.

– Jag menar, utan att föregripa rättegången alltför mycket, att de här männen i vart fall ska dömas till fängelse, säger Henrik Olin.

De åtalade männen nekar till brott, enligt åklagaren.