Knackig Försäsong – Blåvitt hoppas på förbättring

Djurgårdens Piotr Johansson och Miro Tenho med IFK Göteborgs Arbnor Mucolli i en kamp om bollen

Matchen mellan Djurgården och IFK Göteborg fick avbrytas i över 20 minuter på grund av rökbildning från pyroteknik. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Publicerad: 5 mars, 2024 10:53
Knackig Försäsong - Blåvitt hoppas på förbättring

Sedan årsskiftet har IFK Göteborg spelat sju matcher och släppt in 16 mål. I söndags spelade de sin åttonde och släppte in ytterligare tre mot Djurgården i svenska cupen, och har nu åkt ur. Det är mindre än en månad till allsvenskans premiär och känslan hos supporterklubben Änglarna är försiktigt hoppfull, enligt Adrian Pihl Sahiu, vice ordförande i supporterklubben.

I söndags åkte IFK Göteborg ur den svenska cupen efter en tremålsförlust mot Djurgården på bortaplan. Med IFK:s uttåg ur cupen står det klart att inget göteborgslag tar sig till kvartsfinal. GAIS och Örgryte IS hamnade trea och fyra i sin grupp bakom Degerfors som gick vidare. Samtidigt kom Häcken på en andraplats i sin grupp, där Brommapojkarna tog klivet in i slutspelet. Resultatet från drabbningen är inte en rättvis spegling av matchbilden, menar Adrian Pihl Spahiu.

–Personligen är jag ganska besviken, men jag har hört från många andra supportrar att det såg rätt bra ut från vårt håll. Djurgården på sin hemmaplan är alltid en svår match i svensk fotboll. Överlag stod man upp rätt så bra, men jag är missnöjd över hur man tappade det på slutet, säger han.

 

IFK Göteborg har haft en knackig försäsong med blandade resultat. Man har släppt in många mål och haft problem att förvalta sina egna anfall. Men Adrian Pihl Spahiu vill inte spekulera i försäsongens resultat och dra slutsatser innan allsvenskan dragit igång.

–Försäsongen har en tendens att säga väldigt lite om hur den allsvenska säsongen kommer gå historiskt sett, säger han.

Men flera år i allsvenskan med resultat som IFK Göteborg inte är nöjda med, medför supportrar som vill se trenden vända.

–Man har gjort ganska många dåliga år i rad. Då vill supportrarna förr eller senare se tendenser åt det positiva hållet. Det skulle jag påstå har saknats den här försäsongen, säger Adrian Pihl Spahiu.

 

1 april är det allsvensk premiär för IFK Göteborg på Gamla Ullevi, mot just Djurgårdens IF. Det kommer vara en helt annan matchbild i den premiären jämfört med mötet i svenska cupen, enligt Pihl Spahiu. I den allsvenska premiären menar han att det är Djurgården som kommer ha pressen på sig att vinna.

–Det kommer bli helt andra förutsättningar i den allsvenska premiären. Dels att det är hemmaplan och naturgräs, där man vet att Djurgården brukar prestera sämre, men också att det är Djurgården som måste vinna den matchen. De är tippade att slåss om guldet i år och då måste man vinna bortamatcher mot lag som är tippade längre ner. Jag tror det kommer vara en bättre match för Blåvitt än cupmatchen i söndags, säger han.

I söndagens cupmatch anslöt över 1000 göteborgare i Stockholm. Den allsvenska premiären kommer också bjuda på en stark uppslutning. I skrivande stund, en dryg månad ifrån premiären, har IFK Göteborg sålt slut på hemmabiljetter, skriver IFK Göteborg på plattformen X.