Gais vann derbyt mot IFK Göteborg

Pyroteknik utanför arenan innan derbyt. Foto Björn Larsson Rosvall/ TT

Publicerad: 27 februari, 2023 13:14
Gais chockade IFK Göteborg - allt på spel inför sista omgången

Gais besegrade IFK Göteborg i söndagens derby. Efter en fyraårig väntan drabbades lagen samman igen. Makrillarna stod som segrare med 2-1 i en match där spelet utanför planen var minst lika bra som det på planen.

På ett fullsatt Bravida arena möttes Gais och IFK Göteborg i andra omgången av Svenska cupen. Två lag som båda har höga förväntningar inför säsongen. IFK Göteborg vann sin första match och Gais förlorade i den första omgången. I och med detta hade IFK Göteborg chansen att inte bara stå som vinnare utan också slå ut sina stadsrivaler ur turneringen.

Första halvlek präglas av högt tempo, många närkamper och ett böljande spel. Efter en stark inledning av IFK Göteborg jämnade matchen ut sig allt efter som. Båda lagen skapar målchanser men inget av lagen kapitaliserar på sina chanser. Det första målet skulle dock komma några minuter innan halvtidsvilan. IFK Göteborg får frispark strax utanför straffområdet och på inlägget når nyförvärvet från Degerfors Adam Carlen höst och nickar in bollen.

– Det är fruktansvärt skönt. Alltid gött att göra mål, och framför allt i ett derby, säger Adam Carlen i halvtid till C more.

Bara några minuter in i andra halvlek tvingades domaren att avbryta matchen på grund av röken från Gais supportrarnas bengaler. Matchen återupptogs en fem minuter senare, och det va Gais som tog ett fast grepp om taktpinnen. Det skulle inte dröja länge innan kvitteringen kom. Gais mittback Axel Noren slår in bollen efter ett inlägg och matchen är rättvist lika.

Trots att Gais är en division under IFK Göteborg så är det hemmalaget som fortsätter att styra och ställa. Ett Gais mål hänger i luften och det dröjer inte länge innan det kommer. Målskytten för IFK Göteborg skulle bli syndabock när han river ner Mervan Celik i straffområdet och domaren pekar mot straffpunkten. Mervan Celik tar själv hand om straffsparken och 2-1 var ett faktum.

IFK Göteborg gör några byten och börjar nu ta över matchen. Denna forcering blir inte särskilt långvarig då Adam Carlen drar på sig sin andra varning i matchen och bli således utvisad. IFK Göteborg tvingas spela sista kvarten med en man mindre och kommer aldrig riktigt nära en kvittering. Matchen slutar 2-1 till hemmalaget och Gais står återigen som vinnare mot sina stadsrivaler efter fyra års väntan.

Gais möter Utsikten borta samtidigt som IFK Göteborg tar emot Norrköping hemma. Ett Norrköping som leder gruppen med fyra poäng, strax före Gais och IFK Göteborg som båda har tre poäng vardera. Grupp sju står vidöppen där tre av fyra lag har möjlighet att vinna gruppen och avancera till slutspel.