Selma Lagerlöfs Torg

Gun Mattsson ler in i kameran.

Gun Mattsson. Foto: Emelie Skoog

Publicerad: 19 mars, 2021 16:14
Selma Lagerlöfs Torg - en mötesplats även i pandemitider

Livslust startade 2007 för att minska ohälsotalet bland seniorer. Under pandemin har verksamheten tvingats lägga om och ställa in. Men ansvarig Gun Mattsson ger sig inte. Nu står hon på Selma Lagerlöfs Torg varje fredag dit vem som helst kan komma för en pratstund. 

Det är fredag förmiddag. Solen skiner och värmer upp den annars ganska kyliga luften. På Selma Lagerlöfs Torg i Backa varvas hammarslag och borrningsljud från byggarbetsplatsen med skratt, dans och prat.

Livslust startades 2007 efter att Gun Mattsson fått i uppdrag av Göteborg Stad att få ner ohälsotalet bland seniorer. Tanken bakom verksamheten är att skapa en mötesplats där människor kan lära känna andra i närområdet för att bryta ensamhet och skapa gemenskap.

 

Tvingats tänka om

Under ett vanligt år har Livslust ungefär 30 000 besökare med ett snitt på 800–1200 personer per vecka. Varje dag hålls aktiviteter, allt ifrån utflykter och flerdagsresor till pilatesgympa, uppträdanden och kurser i engelska. När pandemin gjorde sitt intåg tvingades verksamheten läggas om. Till en början arrangerades levande musik utomhus varje fredag men när rekommendationerna blev hårdare fick musikcaférna, i mitten av november, upphöra. Gun Mattsson bestämde sig då för att i stället stå på torget varje fredag så att den som ville skulle kunna komma och prata en stund.

– Sen dess har jag stått här varenda fredag. Även när det var som kallast, 13 minusgrader, så stod jag här från halv elva till kvart över ett, säger Gun Mattsson. 

Så vädret spelar ingen roll?

– Nej jag har bestämt mig, jag står här. Jag ska finnas till hands här.

 

En plats för gemenskap

Anita Eliasson brukar gå till torget på fredagar med sin väninna. För henne är möjligheten att träffa andra väldigt viktig.

–Jag är en väldigt social person och är egentligen med i två dansgrupper. De är nedlagda nu och då vill jag vara med här. Det betyder väldigt mycket med den här gemenskapen, säger Anita Eliasson.

 

Anita Eliasson ler in i kameran.

Anita Eliasson. Foto: Emelie Skoog

 

Även Birgit Eklöf kommer till torget för gemenskapens skull. Nu när Livslusts vanliga aktiviteter är inställda är mötet på torget ett bra alternativ.

–  Det betyder väldigt mycket för att jag är ensamstående numera som många kvinnor blir med åren. Vi är så beroende av mänskliga kontakter. Vi måste ha varandra, stötta varandra och glädjas åt varandra och ha roligt tillsammans, säger Birgit Eklöf.

 

Birgit Eklöf.

Birgit Eklöf. Foto: Emelie Skoog

Blickar framåt

Men pandemin har inte fått Gun Mattsson att tappa hoppet. Nu blickar hon framåt mot kommande aktiviteter som förhoppningsvis kan bli av.

– Nu ska vi iväg och köra Bodyflight med 30 stycken så fort vi bara får. Det är ju dö-häftigt. Antalet platser är ju begränsat så då säger jag att alla som är fyllda 80 har förtur för detta, säger hon och skrattar.

 

 

 

 

Fakta: Träffarna på Selma Lagerlöfs Torg och Livslust

Var: Selma Lagerlöfs Torg

När: Varje fredag klockan 11:00-13-00

Vad: En möjlighet att träffa andra – dansa, prata och umgås. Anrodnad av Livslust, en verksamhet som startade 2007 i syfte att minska ohälsan bland seniorer. 

Vem: Riktar sig kanske framför allt till seniorer, men alla är välkommna! 

Förutom träffarna på Selma Lagerlöfs Torg:  vandringsgrupper på söndagar och tipspromenader